Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, video paylaşım sitesi ''Youtube''a erişimin engellenmesiyle ilgili,
''Karşıdaki şirket ya da firmanın doğru yapıp yapmadığı neden sorgulanmıyor? Onların yasalara karşı geçiş üstünlüğü mü var?'' dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Dünya Denizcilik Üniversitesinin yönetim kurulu toplantısına katılan Bakan Yıldırım, soruları yanıtladı. Mahkemenin kararını yasalara göre verdiğini belirten Bakan Yıldırım,  ''Bu kararı biz yorumlamayız. Mahkeme kararı doğru yahut eğri olmaz. Karar yasalara göre verilir. Yasalar da geçerli olduğu müddetçe bu kararlara herkes uymak durumundadır'' dedi.

Bakan Yıldırım, karşıdaki şirket ya da firmanın doğru yapıp yapmadığının sorgulanması gerektiğini ifade ederek, ''Onların yasalara karşı geçiş üstünlüğü mü var? Başka ülkelerde uyuyorlar da Türkiye konu olunca neden uymuyorlar? Bu soruyu, her Türk vatandaşının sorması lazım. Hukuk devletiyle guguk devletini birbirine karıştırmamamız lazım'' diye konuştu.

Hukuki konularda mahkemelerin karar verdiğini kaydeden Bakan Yıldırım, suç konusu videolar yayından kalktığı için ''Youtube''un açıldığını, tekrar suç teşkil eden yayınlar söz konusu olması halinde kapanacağını söyledi.

YOUTUBE'DA ÜÇ SEÇENEK
Türkiye, dünyanın en popüler video paylaşım sitesi olan youtube'daki bazı videolar nedeniyle zor günler yaşıyor. 2.5 yıl aradan sonra Atatürk'e hakaret içeren videoların kaldırılmasıyla hafta sonu yeniden erişime açılan Youtube'da, bu kez Deniz Baykal'ın, Nesrin Baytok'la görüntüleri sorun oluşturdu. Ankara 11'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin, görüntüleri 'müstehcen' bularak youtube için verdiği erişimin engellemesi kararı, TİB tarafından mercek altına alındı.

7 GÜN SÜRE VAR
TİB, kararı hukuki açıdan incelemeyi sürdürüyor. TİB yetkilileri, "Kararı, esas yönünden incelememiz, bu müstehcenliğe girmez dememiz mümkün değil. Ancak, kararı usul ve teknik yönden inceliyoruz. 7 gün süremiz var. Bu süre içinde bir (kapatılıp kapatılmamasına ilişkin) karar vereceğiz" dedi.

Yetkililer, TİB'in daha önce de değişik mahkemelerden gelen bazı internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararlara itiraz ettiğini vurgulayarak, "Kararımız da ilgili mahkemece haklı bulunmuştu" diye konuştu. Yetkililer, Ankara 11'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği erişimi engelleme kararına itiraz edip etmeyecekleri sorusunu, "İncelememiz sonunda belli olacak" diyerek yanıtladı.

ÜÇ SEÇENEK
Türkiye'nin ve TİB'in önünde üç seçenek bulunuyor:

1-TİB, yargı kararını uygular, youtube'a erişimi engeller,
2- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın avukatları, videoların kaldırılması için youtube'la iletişime geçer, yasağa neden olan görüntüler kaldırılır.
3- TİB, youtube'la görüşebilir. TİB'in girişimleri doğrultusunda youtube, görüntüleri kaldırabilir. Suç unsuru ortadan kalktığı için de mahkeme erişime engelleme kararını geri çeker.




Habertürk