Değişikliklere göre, askerlerin devlet güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçları sivil mahkemelerde görülecek. Son dakika rötuşuyla da genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolu açıldı. Emekli Askerî Hâkim Albay Mesut Kurşun, bu gelişmeyi, "Zaten yapılması gereken bir şeydi." sözleriyle değerlendirdi. "Demokratik hukuk devleti olabilmemiz için bu değişiklikler çok önemli." vurgusunu yapan Kurşun, "Askerî otorite, gücünü askerî yargının varlığından alıyor. Askerî yargının etik alanının çok geniş olması ve bağımsızlıktan yoksun olması, demokrasi dışı müdahale arayışındaki oluşumlara da cesaret vermiş olabilir." diye konuştu. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin de askerlerin sadece görev suçları için askerî mahkemelerde yargılanabileceğine dair kararları olduğunu hatırlattı.

Konuyu AB uyumu çerçevesinde değerlendiren emekli Askerî Hâkim Albay Ahmet Cengiz Tangören, yargı birliği için askerî mahkemelerin kaldırılabileceğini, yerine de ihtisas mahkemelerinin kurulabileceğini kaydetti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ayrı mahkemeleri olduğuna işaret eden Tangören, "Yani kendi içinde birlik yok. Bu da büyük bir eksiklik." yorumunu yaptı.

Emekli Askerî Hâkim Binbaşı Yusuf Çağlayan da, "Yeni paket, uzun vadede yapılacak değişikliklerin önünü açmak açısından olumlu. Türkiye'de askerî vesayet sistemi var. Bu vesayet iradesi ülkeyi yönetiyor. Anayasaları darbeciler yapmış. Bu yapının değiştirilmesi gerekiyor." değerlendirmelerini yaptı. Vesayetçi sistemin yerine sivil iradenin ikame edilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, "Köklü bir demokratikleşme sürecine ihtiyacımız var." görüşünü savundu.

Zaman


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.