AK Parti Bursa eski milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Erzurum'da Özel yetki verdiği savcıların yetkisini geri almasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Bunun idari bir karar olduğunu belirten Yalçınbayır, Hukukçu kurmaylarının, hukuka uygun değil siyasi sonuçları olan mütalaalar vererek Başbakan'ı yanılttıklarını kaydetti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, milletvekiliği yaptığı dönemde kamu kuruluşunda bir kişiye usulsüz ihale verilmesi için yazı yazdığını öne süren Yalçınbayır, "Sadulallah Bey ABD'de olsa Adalet Bakanlığı yapamazdı" dedi.

AKP'nin kuruluşunda aktif görev alıp daha sonra Bursa'dan Milletvekili seçildikten sonra Başbakan Yardımcılığı da yapan, kendisi de hukukçu olan Ertuğrul Yalçınbayır, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla başlayan ve HSYK'nın soruşturmayı sürdüren savcıların özel yetkisini geri almasıyla devam eden süreci değerlendirdi.

HSYK'nın, Erzurum'daki savcılara verdiği özel yetkiyi geri almasını idari ve doğru bir karar olarak savunan Yalçınbayır, "Bu yargılamaya müdahale etmek veya yargılamayı etkilemek değildir. Yetkisiz kişinin tasarrufunun ortadan kaldırılması da değil, yetkilerinin elinden alınmasıdır" dedi. HSYK'nın verdiği kararların yargıya açılması, kişilerin haklarını araması için Anayasa'da mutlaka ve mutlaka değişiklik yapılması gerektiğini belirten Ertuğrul Yalçınbayır, yaşanan bu tür hukuki tartışmaların toplumu üzdüğünü, gerdiğini ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

BAŞBAKAN YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hukukçu kurmaylarının kendisini yanılttığını belirten Ertuğrul Yalçınbayır, "Ben TBMM'de görev yaptığım dönemlerden biliyorum. Hukukçu kurmayları sayın Başbakana hukuka uygun mütalaalar vermiyor. Siyasi sonuçları olan mütalaalarda bulunuyorlar. Bu yanıltmalar geçmiş dönemde de olmuştur. Onlar hukukun yanında olmaları gerekirken, siyasi görüşlerinin emrinde olmuşlardır" dedi.

`ERGİN ABD'DE OLSA BAKANLIK YAPAMAZ'

Yaşanan olaylar sırasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin imzasıyla sabaha karşı saat 05.00'te yapılan basın açıklamasının yanlış olduğunu belirten Yalçınbayır, şöyle konuştu:

"Sadullah Ergin milletvekili iken, kamu kurumuna yazdığı yazıda ihalelerin falanca kişiye verilmesi isteğinde bulunmuştur. Bunlar hukuki ayıpla mağdur isteklerdir. Etik değildir. Kendi yetkisi içinde olmayan bir istekte bulunmak doğru değildir. Adalet Bakanı böyle etik değerlerden yoksun olmamalıdır. ABD'de Adalet Bakanı, yanında kanunsuz işçi çalıştırdığı için bakanlıktan ayrılmıştır. Sadullah Bey ABD'de olsa bakanlık yapamaz."

Yaşanan kaosa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün müdahale yetkisinin olduğunu, bundan önce bu yetkiyi kullandığını belirten Ertuğrul Yalçınbayır, ancak yapılacak müdahalede Gül'ün yargıya karışmaması gerektiğini vurguladı.

VATAN