Soruşturma kapsamında 'delil kaçırdıkları' gerekçesiyle ifadesi alınması beklenenler arasında Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu da vardı. Sorgusunun soruşturma savcısı tarafından değil Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından yapılacağı açıklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı da üç gün önce, "Başsavcı, günler öncesinden muvazzaf generallerin bakanlık genelgesi gereği, soruşturmasını başsavcı vekillerine vermiştir." ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu talimat gereği Çubuklu'nun ifadesinin Çolakkadı tarafından alınması bekleniyordu. Ancak dün bazı gazetelerde Hıfzı Çubuklu'nun ifade vermeye gitmeyeceği haberleri yer aldı. Haberlerde, Çubuklu'nun, "Birincisi, delil diye koyduklarının delil niteliği yok. İkincisi, benim ifademi almaya yetkisi yok. Biz kendilerine gerekli resmi cevabı yazdık ve gönderdik. O nedenle ifade vermeye gitmedim." dediği öğrenildi. Tuğgeneral Çubuklu, soruşturma savcısı tarafından 31 Mart'ta 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı. Ancak, ifadeye mazeret bildirmeden gelmemişti.

DELİLLERİ MAHKEME DEĞERLENDİRİR

Hukukçular, Çubuklu'nun bir yazışmayla hakkındaki suçlamalardan kurtulmaya çalıştığına dikkat çekti. Emekli Albay Avukat Durmuş Türemen, Çubuklu'nun bir hukukçu olmasına rağmen böyle bir açıklamayı yapmasını doğru bulmadığını ifade etti. Özel yetkili savcıların Çubuklu'nun ifadesini almaya yetkili olduğunu belirten Türemen, "Bir suçtan kaçabilmek için şüpheliler, bahanelere sığınırlar. 'İfade vermeye gitmem ya da ifademi almaya yetkileri yoktur' şeklindeki çıkışlar, o kişinin devlet terbiyesinde yoksunluğu gösterir." yorumunu yaptı.

Eşitlik ilkesine vurgu yapan Türemen, kanunda Çubuklu gibi kişilerin ifade vermeye gelmeyeceğini belirten bir madde olmadığını söyledi: "Delilleri karartmaya çalıştığı iddiasıyla suçlanan kim olursa olsun ifadeye çağrılır ve gerekli görüldüğünde hakkında işlem yapılır. Yazışma yapmakla da bu iş bitmez, süreç geçiştirilemez. Delilerin değerlendirilmesi mahkemelere aittir. Kendi ses kaydını delili olarak görmediğini söylüyor. Ona karar verecek olan Çubuklu değil, mahkeme heyetidir." Emekli Savcı Necati Özdemir de Çubuklu'nun hangi gerekçeye dayanarak böyle bir açıklama yaptığına anlam veremediğini söyledi. Özdemir, "Özel yetkili savcılar tarafında ifadesinin alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Hakkında özel bir kanun olmayan her birey ifade vermek durumdadır." dedi. Zaman