Hazırladığı anayasa değişikliği paketi için muhalefetten de destek almayı amaçlayan Ak Parti, geçici 15. madde sürprizi yaptı. Ak Parti, CHP’nin “Darbe teşebbüsü yapanları değil, darbeyi yapanları yargıla” söylemiyle gündeme getirdiği, 12 Eylül askeri darbesinin liderlerinin yargılanmasını engelleyen Anayasa’nın geçici 15. maddesini kaldıran düzenlemeyi pakete soktu.

Anayasa'nın geçici 15. maddesi:

''12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başkanlık divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı kanunla kurulu Millî Güvenlik Konseyi'nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı kurucu meclis hakkında kanunla görev ifa eden danışma meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz''

Dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri

Anayasa’nın geçici 15’inci maddesi kalkarsa, bu madde gereğince şimdiye kadar dokunulmazlık zırhı içinde bulunan 12 Eylül döneminin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, o dönemde kurulan Bülent Ulusu Hükümetinin üyeleri ve yine darbenin ardından oluşturulan Danışma Meclisi’nin üyeleri yargı önüne çıkarılabilecek. Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak.


12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin (3 Ekim 2005'te yaşamını yitirdi), Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'du (1998'de Çanakkale'de yaşamını yitirdi).
 
Kenan Evren, yorum yapmadı

Ak Parti'nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketinde 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının yolunu açan 15'inci madde düzenlemesinin de bulunmasıyla ile ilgili olarak 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in hiçbir gazeteciye yorum ve açıklama yapmayacağı bildirildi.

Özel Kalem ve Koruma Müdürü Mehmet Gökçe, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'i konuyla ilgili olarak bir çok gazeteci ve köşe yazarının telefonla aradığını belirtti. Gökçe, “Sayın Evren, şu anda hiçbir şekilde yorum ve açıklama yapmayacaktır. Her yıl bu tür konular gündeme getiriliyor. Türkiye'nin daha önemli sorunları mevcut. İlerleyen günlerde yaşanan gelişmelere göre açıklama yapılabilir” dedi.

Demirel: 15. maddenin kalkması yerinde olur

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Anayasa'nın geçici 15. maddesinin esasen orada bulunması yanlış. Kalkmış olması gayet yerinde olur” dedi.

Demirel, “Anayasa değişikliği yapılsın, gayet tabii. İhtiyaç olduğu takdirde her ülkede yapılır. Bizim ülkemizde de yapılır. Bir fevkaladelik görmüyorum Anayasa değişikliği konusunda” yanıtını verdi.

Geçici 15. maddenin kaldırılmasından sonra yargılanmada bir zaman aşımının söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Demirel, “O mesele ayrı mesele. Kalkmış olması iyi olur. Ondan sonrasını bilmem” diye konuştu.

Hukukçulara göre yargılanamaz

Ak Parti’nin anayasa değişikliği paketine geçici 15. maddenin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de sokması hukukçular arasında zamanaşımı tartışması başlattı.

Hürriyet