İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun kararları doğrultusunda hazırlanan yeni Covid-19 tedbirleriyle ilgili genelgeyi valiliklere gönderdi. Genelgede, koronavirüs salgını sürecinde toplumsal hayatın işleyişine ilişkin usul ve esasların; salgının genel seyri ve Sağlık Bakanlığı'nın önerileri doğrultusunda belirlendiği hatırlatılarak, "Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yazısında; 'Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önemli hale geldiği' vurgulanarak maske kullanımı, HES kodu ve PCR testi istenmesine ilişkin mevcut tedbir ve kuralların yeniden düzenlenmesi istenilmektedir" denildi.

'MASKE KULLANMA ZORUNLULUĞU UYGULANMAYACAK'

Bu kapsamda bazı hükümlerin uygulamadan kaldırıldığı vurgulanarak, "İlgili bakanlık genelgelerimizde; maske kullanımı, HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesine dair hükümlerin uygulanması 03 Mart 2022 tarihi itibarıyla sonlandırılmıştır. Bundan böyle açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu uygulanmayacaktır. Öte yandan yeni bir karar alınıncaya kadar; okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kişiler arasında gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında (şehirler arası dahil) maske kullanım zorunluluğu uygulanmasına devam edilecektir. Alışveriş merkezleri, tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım araçlarını kullanacak kişilere yönelik HES kodu sorgulaması yapılması uygulaması da 03 Mart 2022 tarihi itibarıyla sona erdirilecektir. Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu istenilmesi uygulamasına 03 Mart 2022 tarihi itibariyle son verilecek ve bundan böyle Sağlık Bakanlığının ilgili yazısı doğrultusunda hastalık belirtisi olmayan kişilerden PCR testi istenilmeyecektir" ifadelerine yer verildi.        

SINIR KAPILARINDAKİ UYGULAMALAR

Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yazısı doğrultusunda 3 Mart 2022 tarihinden itibaren sınır kapılarından Türkiye'ye girişte uygulanacak usul ve esasların da yeniden düzenleneceği belirtilerek, şöyle denildi: