İCRA TAKİBİ DURDURULDU

İstanbul … İcra Müdürlüğünde gerçekleşen olayda; derdest bir icra takibi dosyasında borçlulardan biri olan Ö. M. 10 Aralık 2021 tarihinde borca itiraz etti ve 13 Aralık 2021 tarihinde itiraz üzerine takip borçlu M. yönünden durduruldu. 

10 Şubat 2022 tarihinde alacaklı vekili bu borçlu yönünden haciz-muhafaza talebinde bulundu.14 Şubat tarihinde alınan kararla muhafaza talebi takip kesinleşmediği için reddedildi. Ayrıca 10 Şubat tarihinde borçlu Ö. M. yönünden takibin kesinleştirilmesi alacaklı vekilince talep edilmişse de haklı olarak takibe daha önce itiraz edildiğinden ve takip durdurulduğundan bu talep de reddedildi.

Bir önceki gün takibin durdurulduğunu gören ve kesinleştirme talebini reddeden icra müdür yardımcısı ertesi gün yani 15 Şubat’ta yeniden gönderilen kesinleştirme talebini aynı gün kabul etti.

KESİNLEŞTİRME TALEBİ

Hukukihaber’e konuşan Avukat Elif Nazlı Uyan, "Burada takibin durdurulduğunu bilen müdür yardımcısı 1 gün sonra aynı dosyada kesinleştirme talebini kabul etmiştir. Takibin 2 ay önce durdurulduğunu bilen alacaklı avukatı ise bunu bile bile halen dosyada işlem yaptırmaya çalışmakta görevli mahkemede itirazın iptali davası açmamaktadır."

HACİZ TALİMATI

"Burada duran takipte hukuk dışı olacağını bilerek işlem yaptırılmaya çalışıldığı ve memurun da nihayet (nasıl ve ne şekilde olduğu belli olmasa da)  işlemi yaptığı görülmektedir. 15 Şubat’ta durdurulan takibi mahkeme ilamı olmadan kesinleştiren memur 16 Şubat’ta anlam veremediğimiz şekilde tekrar takibin kesinleşmesine dair ayrı bir karar daha vermiştir. Bununla da yetinilmemiş ve 19 Şubat’ta yine aynı borçlu yönünden muhafaza ve haciz işlemleri için Gaziosmanpaşa … İcra Müdürlüğüne talimat yazılmasına karar verilmiştir. Bu kararı ise dosya numarasının son rakamına göre yetkili olmayan müdür yardımcısı vermiştir."

"Bunun üzerine olayın akıbetini sormak üzere icra dairesine giden müvekkil Ö. M.'ya memurlardan birisi müvekkili daha önce işlem yaptığı esnadan tanımış ve dosyada bir işlerin döndüğünden şüphelendiğini ve anlam veremediği şekilde takibin kesinleştirildiğini ifade etmiştir. Dairede memurlar kendi aralarında konuştuktan sonra karar değiştirilmiş ve takip 22 Şubat tarihinde tekrar durdurulmuştur. Takip durdurulduktan sonra akşam saatlerinde ise yine yetkisiz müdür yardımcısı Gaziosmanpaşa … İcra Müdürlüğüne yeni bir yazı yazarak muhafaza işleminin yapılarak evrakların bir an evvel gönderilmesini istemiştir." dedi.

SKANDAL

Avukat Elif Nazlı Uyan sözlerine şöyle devam etti; "Yaşanan olayları tek kelimeyle özetlemek gerekirse bir skandaldır. UYAP sisteminin dahi durdurulmuş takibi gösterdiği ve uyarı verdiği, dosyada işlem yapılamadığı bilinmektedir. Ayrıca dosyada farklı iki müdür yardımcısının üstelik aynı gün icra dairesinde mesaide olmalarına rağmen kararlar verdikleri, takibin durdurulmasına dair iki kararın olduğu, takibin kesinleştirilmesine dair yine iki kararın olduğu, durdurulmuş icra dosyasında tüm uyarılara rağmen ısrarla haciz işlemi yapılmaya çalışıldığı ortadadır."

ANCAK DAVA İLE MÜMKÜN

"Bilindiği üzere itiraz ile durdurulmuş bir icra takibinin yeniden canlandırılması ancak ve ancak açılacak bir itirazın iptali davası ile mümkündür. İcra memurunun durdurulmuş bir takibi keyfiyetle canlandırmasına ve kesinleştirmesine olanak yoktur."

İKİ FARKLI MÜDÜR YARDIMCISI

"Ayrıca neden iki farklı müdür yardımcısının saatler içinde çelişkili kararlar verdiğini de anlayamadık. Birisi karar veriyor takibi durduruyor, diğeri bir kaç saat sonra yangından mal kaçırma telaşıyla muhafaza işlemi yapılmasını istiyor."

"PES DEDİRTTİ"

"Meslektaşlarımızın icra dairelerinde yaşadığı ciddi problemler olduğunu biliyoruz. Bu kadarı da pes dedirtti. Kasten yapıldığına inanmak istemiyoruz ama bir türlü mantıklı bir açıklama da bulamıyoruz. Müvekkilimin talimatı üzerine şikayette bulunacağız. Vatandaşların yasalara güvenerek arkasına yaslanmasını istiyoruz. Ancak bu usulsüz işlemler ve yozlaşmış icra sisteminde sürekli tetikte olmak gerekiyor. Vereceğimiz mücadele tüm vatandaşların ve özellikle meslektaşlarımızın icra dairelerinde maruz kaldığı hukuk dışı uygulamalara karşı umarım bir umut ışığı yakar." (hukukihaber.net)