'İhsas-ı rey' eleştirisiyle karşı karşıya kalan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Birinci Başkanlık Kurulu üyeleri, şimdi suçlamaların haklı olup olmadığına karar verecek. Çok sayıda avukat ve hukuk örgütü, HSYK üyeleri ile Yargıtay'ın başkan ve 86 üyesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İlgili kanuna göre başkan ve üyelerle ilgili ön soruşturma yetkisi Birinci Başkanlık Kurulu'na ait. Dolayısıyla Yargıtay'a ulaştığı öğrenilen dilekçeler kurulun önüne gelecek. İhsas-ı rey suçlamalarının haklı olduğu görüşüne varılırsa kurul çekilecek. Kurul ve Yargıtay üyelerinin kişisel ve görevinden doğan suçlarıyla ilgili karar veren Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, suç duyuruları sonrası ihsas-ı rey tartışmasının ortasında kaldı. Kurul'un daha önceden 'yetki kaldırma kararı doğru' diyerek görüşlerini belli ettiği, suç duyurularında HSYK'nın yetkisini aştığı ileri sürüldüğünden, aynı konuda görüş açıklayan Başkanlık Kurulu üyelerinin çekilmeleri gerektiği kaydediliyor. Ayrıca Kurul üyelerinin, kendilerinin de suçlandığı bir dosyada karar vermesi içtihatlara aykırı. Birinci Başkanlık Kurulu'nun çekilmesi halinde iddialara Yargıtay daire başkanlarından oluşan Başkanlar Kurulu karar verecek.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınması üzerine olağanüstü toplanan HSYK, 17 Şubat 2010 günü Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekili Tarık Gür, cumhuriyet savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'nın yetkilerini kaldırmıştı. Kurul'un kararı, soruşturmayı bitirme gayreti olarak yorumlanırken, aynı gün olağanüstü toplanan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu oybirliğiyle HSYK'nın kararının doğru olduğunu belirtti. Danıştay Başkanı Mustafa Birden de görevli ve yetkili olmadığı halde HSYK'nın kararına destek açıklaması yaptı. Bazı Yargıtay ve Danıştay üyeleri de HSYK'ya destek ziyaretleri yaptı. HSYK'ya giden Yargıtay üyelerinin sayısının 86'yı bulduğu belirtildi. HSYK'nın yetkisini kaldırdığı savcıların yerine atadığı savcılar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Başsavcısı Cihaner'in aralarında bulunduğu sanıklar hakkında 'Ergenekon terör örgütü üyeliği' iddiasıyla iddianame düzenledi. İddianamenin Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesi ve terör örgütü üyeliğinin görev suçuna girmediği, kişisel suç kapsamında olduğu tespitinin ardından HSYK'nın kararı iyice tartışmalı hale geldi.

Aralarında İzmir, Ankara ve İstanbul barolarına kayıtlı avukatlar ve hukuk örgütleri, Erzurum özel yetkili savcıların yetkisini kaldıran HSYK, kararın doğru olduğunu belirten Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, destek ziyaretinde bulunan Yargıtay ve Danıştay üyelerinin "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "görevi kötüye kullanmak" suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu evraklarının Yargıtay'a ulaştığı belirtildi. Şimdi Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu kritik bir karar verecek.

Yargıtay Kanunu'na göre Yargıtay birinci başkanı, birinci başkan vekilleri, daire başkanları ve Yargıtay üyelerinin kişisel ve görevle ilgili suçlarından dolayı ön soruşturmayı yapma yetkisi Birinci Başkanlık Kurulu'nun görev alanına giriyor. Ancak Birinci Başkanlık Kurulu, HSYK'nın kararıyla ilgili önceden 'karar doğru' açıklaması yapmıştı. Kurul Başkanı Gerçeker, "Bizi doğrudan ilgilendiren bir konu olduğu için Birinci Başkanlık Kurulu'nda bu konuyu görüştük. Arkadaşlarımızın oybirliğiyle görüş birliğine vararak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun almış olduğu kararın hukuka uygun olduğu sonucuna vardık." demişti. 1. Başkanlık Kurulu üyelerinin 'ihsas-ı reyde' bulunmaları sebebiyle çekilme kararı vermesi gerektiği vurgulanıyor. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 1. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Yalçın, 8. Ceza Dairesi Başkanı Serpil Çetinkol, 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak, 19. Hukuk Dairesi Başkanı Seyit Çavdar, 2. Ceza Dairesi Üyesi Ali Muhlis Karakaş, 10. Ceza Dairesi Üyesi Ömer Yılmaz Çamlıbel, 5. Hukuk Dairesi Üyesi Erdoğan Buyurgan, 12. Hukuk Dairesi Üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu.

Zaman