Eski Genelkurmay Başkanıemekli Orgeneral İlker Başbuğ, 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale ettiği iddialarını dün Milliyet gazetesine yaptığı açıklamayla yalanladı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, 06 Mayıs 2009 tarihinde İstanbu lCumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda iddialara dayanak gösterilen belgenin varlığını kabul ediyor. Hatta aynı yazıda Başbuğ’un gayri resmi iletişim ve imaj danışmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Nuran Yıldız’ın faaliyetlerini içeren iki sayfalık belgenin Türk Ceza Kanunu’na (TCK) ‘niteliği bakımından gizli kalması gereken belge’ kapsamında olduğu vurgulanıyor.

İkinci Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Levent Göktaş’ın ofisinde ele geçirilen 51 No’lu DVD’de yer aldığı belirtilen bir belgede 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimine askerin müdahale ettiği iddiaları ortaya çıkmıştı. Belgede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Başbuğ, gayri resmi iletişim ve imaj danışmanı Doç. Dr. Nuran Yıldız aracılığıyla o dönem ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu’ya “Anayasa Mahkemesi’yle konuştuk. AKP’yi kapatacaklar. Erdoğan, Gül ya da Arınç seçilirse, TSK müdahale edecek” şeklinde mesaj ilettiği belirtiliyordu. İddiaya göre Haziran 2007 tarihini taşıyan ‘gizli’ belge, Deniz Kurmay Albay H.Turgut Ak’ca hazırlanarak Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a sunulmuş. Belgede Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Aslan Güner ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun adına paraf açılmış. ‘

‘Etik dışı, asılsız’
Bu iddiaların basında yer almasından sonra Genelkurmay Başkanlığı, Yıldız ve Mumcu’dan ayrı ayrı ‘iddialar gerçek dışıdır’ açıklaması gelmişti. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ ise belgeyle ilgili açıklamayı dün Milliyet’ten Fikret Bila’ya yaptı. Başbuğ, “İki yıl sonra iddia edilen bu bilgi notunun bugün gündeme getirilmesi düşündürücüdür. Ben şunu ilave edebilirim: Bütün açıklamalara rağmen değişik ifadelerle bu olayın gündemde tutulmaya çalışılması her şeyden önce etik bir davranış değil. İddia edilen bilgi notunda yer alan hususlar asılsızdır, gerçek dışıdır” dedi. Doç. Dr. Nuran Yıldız da Türktime sitesindeki köşe yazısında, iddiaları bir kez daha reddedip, “Ben götürmedim diyorum. Siyasetçi ‘Böyle bir mesaj almadım’ diyor. Gazeteci, ‘Sizi sizi! Yapmışsınız işte’ diyor. Bir iletişim hocası olarak, bildiğim tüm iletişimsel yollarla hakkımdaki dezenformasyonu yalanlamakla uğraşıyorum. Bende sözcük bitti. Neler oluyor?” diye yazdı.

Belge savcılıkta var

Ancak Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, 06 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda iddialara dayanak gösterilen belgenin varlığını kabul ediyor. Hatta aynı yazıda Başbuğ’un gayri resmi iletişim ve imaj danışmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Nuran Yıldız’ın faaliyetlerini içeren iki sayfalık belgenin TCK 334. maddesi kapsamında ‘etkili makamların kanun ve düzenleyici işlem­lere göre açıklanmasını ya­sakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgi’ olduğu ayrıca gizliliğinin de devam ettiği vurgulanıyor.

RADİKAL