Bakan Ergin, Tahran'daki temasları kapsamında İran Adalet Bakanı Murteza Bahtiyari ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

İran'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Bakan Ergin, ''Türkiye ile İran arasında çok kadim dostluk, kardeşlik ve hukuk bağları var'' dedi. 

İran ile Şubat 2010'da Adli İşbirliği Anlaşması imzalandığını hatırlatan Ergin, bu anlaşmanın daha fonksiyonel hale gelmesi için bugün de mutabakat muhtırası imzalanacağını bildirdi. 

Adli İşbirliği Anlaşması'nın, medeni ve ticaret hukukun yanı sıra suçluların iadesi ve hükümlülerin naklini de kapsadığını belirten Ergin, ''Bugün imzalayacağımız mutabakatla birlikte ortak bir yürütme komitesi kuruyoruz. Bu komite, Adli İşbirliği Anlaşması'nın gereklerini seri şekilde gecikmeksizin yerine getirebilmek için önemli hizmette bulunacak'' dedi. 

Adli konular ve yargı alanında işbirliğine gidilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Ergin, ''Gerek Adli İşbirliği Anlaşması gerekse bugün imzalayacağımız mutabakat muhtırası, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği pekiştirecek, çok daha güçlü hala getirecektir. Buna gönülden inanıyorum'' diye konuştu. 

Bakan Ergin, adli ve yargı alanındaki işbirliğinin iki ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. 

İran Adalet Bakanı Bahtiyari de, Bakan Ergin'i Tahran'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, iki ülkenin dost ve kardeş olduğunu vurguladı. 

İran ve Türkiye arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkilerin son yıllarda artış gösterdiğini kaydeden Bahtiyari, hukuk ve yargı alanında da mutabakat muhtırası imzalanacağını söyledi. 

Bahtiyari, Adi İşbirliği Anlaşması'nın İran'da ilgili makamlarca onaylanarak yürürlüğe girdiğini de belirtti.




AA