Saldırıyı 'korsanlık, suç ve devlet terörizmi' sözleriyle değerlendiren İhsanoğlu, bunun İsrail kuvvetlerinin masum sivillere karşı uluslararası hukuka yönelik sonsuz ihlallerinin bir yenisini teşkil ettiğini söyledi. Bu ahlaksız zulmün görmezden gelinmemesi uyarısında bulunan İKT Genel Sekreteri, Türkiye'nin tavrını da şu sözlerle övdü: "Hükümeti, taşıdığı yüksek sorumluluk bilinci ve İslam dünyasının davasını savunma yönünde sergilediği asil tutum sebebiyle tebrik etmek isterim." Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise saldırıyı 'bölge tarihinde belirleyici bir an' olarak nitelendirdi. Davutoğlu, "Bölgesel ve küresel bakış açımızda derin etkileri olacak ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." dedi.

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cidde'deki toplantıda İsrail'in 'hedefi, amacı ve misyonu belli olan uluslararası yardım konvoyunu' hedef aldığını belirtti. Saldırının uluslararası sularda İsrail kuvvetlerince uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirildiğine dikkat çeken İhsanoğlu, "İnsanlık suçu işleyen sorumluların tespit edilmesi amacıyla uluslararası standartlara uygun bağımsız, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma açılmalı." dedi. İhsanoğlu, İsrail saldırısının bir ülkeye veya bir dine değil, tüm uluslararası camiaya yönelik olduğunu dile getirerek, "Bu insanlar Hıristiyanlık, İslamiyet, Musevilik gibi pek çok dini ve pek çok inanış ve kökten gelenleri temsil etmektedirler. Uluslararası camianın vicdanını temsil etmektedirler. Bu sebeple, bu, Birleşmiş Milletler'e ve değerlerine karşı bir saldırı olarak görülmelidir." dedi.

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada, İsrail'in yardım gemilerine saldırısını "Bu olay, bölge tarihinde belirleyici bir andır." diye niteleyerek bu yüzden birçok yerde saldırıyı "bizim 11 Eylül'ümüz" olarak değerlendirdiğini söyledi. "Hiçbir devlet hukukun üzerinde olamaz." vurgusu yapan Dışişleri Bakanı, saldırının etkilerine ilişkin "Bölgesel ve küresel bakış açımızda derin etkileri olacak ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." dedi.

İsrail saldırısını, "son derece uzun bir zaman içinde gördüğümüz en şoke edici olaylardan biri" olarak niteleyen Davutoğlu, "Bu olayda uluslararasında kurulu medeni ahlak kurallarının, açık denizlerde özgürlük tanıyan uluslararası hukuk prensiplerinin, uluslararası insan hakları ve insani yasalarının hepsine baş kaldırılmıştır ve alçakça çiğnenmiştir." dedi. Filonun tek amacının Gazze'ye yardım sağlamak olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları tarihinde ilk kez başka bir ülkenin askerleri tarafından öldürüldü." şeklinde konuştu. Bakan, Türkiye'nin "İsrail'in sorumlu tutulması ve bu sefer cezadan kaçabilmesine izin vermemek" için ulusal ve uluslararası düzeyde gerekli tüm tedbirleri almakta kararlı olduğunu vurguladı. Ardından Türkiye'nin uluslararası düzeyindeki girişimlerini anlatan Ahmet Davutoğlu, hem BM Güvenlik Konseyi hem de BM İnsan Hakları Konseyi'nde tatmin edici bir ilerleme olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı, "İsrail'in bu çabalara engel olmamasını umuyoruz ve bekliyoruz. İsrail'in yapacağı herhangi bir girişim, suçluluğunun kanıtı ve barbarca eylemlerinin onaylanması olacaktır." ifadelerini kullandı.


Zaman