İşte ilk vurulma anı... İzlemek için tıklayın...

Ölenlerden 9'unun Türk olduğu belirtiliyor.

Gazze'ye yardım konvoyundaki gemilere İsrail askerleri tarafından kanlı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda ölenlerin sayısına  ilişkin çelişkili bilgiler geliyor. İsrail hükümetine göre 10, İsrail basınına göre ise 16 ile 20 arasında kişi hayatını kaybetti.

El Cezire televizyonu ise ölenlerin 9'unun Türk olduğunu duyurdu.


İsrail askeri gemilere operasyon düzenlendi. Hücüm botlar ve helikopterle gemiye gelen askerler, geminin üzerine çıkarak ateş açtı.

Olayda İsrail askerlerinin açtığı ateş nedeniyle 1 kişi başından vuruldu. Anadolu Ajansı da gemide 2 kişinin öldüğünü belirtti. İsrail televizyonuna göre ise ölü sayısı 16. Çatışmada en az 30 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Olay anında savunmasız bulunan yardım gönüllüleri büyük panik yaşadı.

Televizyonlarda yer alan haberlerde de bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü.

Daha önce insani yardım filosundaki gemilerden sadece "Mavi Marmara" gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor.

İHH: "Bu bir savaştır" İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Danışman Meclis Üyesi Ahmet Mercan, saldırının, akla gelebilecek, düşünülebilecek bir olay olmadığını belirterek, "Dünyanın imtihanı şudur: İnsan haklarına sahip çıkacak mı? çıkmayacak mı? Tepkisi ne olacak? Çünkü bu, bir savaştır. Bu, silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır. Sadece Türkiye'ye değil. 50 ülkeye karşı açılmış bir savaştır. İnsanlığın vicdanına açılmış bir savaştır" dedi.

İsrail'den ilk açıklama geldi

İsrail hükümetinden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, saldırının ardından meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi.

Ben Eliezer, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim" dedi.

Ben Eliezer, dün gece yarısı sonrası İsrail donanması askerlerinin saldırısından sonra açıklama yapan İsrailli ilk üst düzey yetkili oldu.

İsrail'den ölü veya yaralı sayısına ilişkin de herhangi doğrulama veya yalanlama da gelmedi. Bu arada İsrail ordusundan "Mavi Marmara" gemisine yapılan uyarı basına verildi.

Öte yandan İsrail Kanal 2 televizyonu, gemilerden sadece Mavi Marmara'da olaylar meydana geldiğini, diğer 5 gemidekilerin direnmeden İsrail askerlerine teslim olduğunu da aktardı. Aynı televizyon, Marmara gemisindekilerin İsrail komandolarını taşlar, uzun bıçaklar ve sopalarla beklediğini, hatta birkaç el silah sesi duyulduğunu da öne sürdü.


"Filoya karşı zafer kazanıldı"

Bu arada gemide üyesi, Knesset milletvekili Hanen Zubi bulunan Balad partisinin Başkanı Muhammed Bereke, "İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanını 'sivil bir filoya karşı kazandığı parlak zaferi' nedeniyle kutladığını" söyledi.

Bereke, yaptığı açıklamada, "filoya katılanlardan bazılarının ölümüne yol açması nedeniyle, İsrail'in korsan hükümetinin, ülkeyi uluslararası ve insani hukukun gerisine düşürdüğünü" ifade etti. Bereke, "Bibi (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) ve (İsrail Savunma Bakanı Ehud) Barak gibi tiranlar, kendilerine ancak tarihin çöplüğü içinde yer bulacaklardır" diye konuştu.

Bu arada Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyurdu.

Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi'nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti. Kanal 2 televizyonu, gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıklarını, askerlere bıçak ve çubuklarla saldırdıklarını da ifade etti.

İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul'da protesto için toplanan kalabalıkları ve Ankara'daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular.

Uyarı mesajı yayınlandı

Akşam saatlerinde ise İsrail radyosu, konvoya yapılan uyarı mesajını yayınladı.

Radyoda yayınlanan mesaja göre, İsrail'in Hayfa limanından ayrılan hücumbotlar, gemileri ablukaya uymaları için uyardı.

Mesajda, "Bu emre uymaz ve abluka sınırına girerseniz, İsrail donanması ablukayı delmenizi engelleyecek önlemleri alacaktır" denildi.

Konvoyun lideri Türk gemisi Mavi Marmara'dan yapılan açıklamalarda, İsrail gemilerinin konvoyu taciz ettiğini belirtmişti.

Füze taşıma kapasitesine sahip 3 İsrail gemisi, cuma gününden bu yana Hayfa'da bekletiliyor.

İsrail daha önce, filoya müdahalenin, Gazze'nin 68 mil açığından itibaren yapılabileceğini, gece karanlığından faydalanılacağını açıklamıştı.

Başbakanlık'ta acil toplantı

İsrail'in müdahalesinin ardından Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında yapılan ve İskenderun'daki askeri birliğe terör saldırısı ile İsrail'in yardım gemilerine saldırısının değerlendirildiği toplantı sona erdi.

Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 2 süren toplantıya, Başbakan Vekili Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

Toplantıya ilişkin açıklama yapılması bekleniyor.

İsrail Büyükelçisi Bakanlığa çağırıldı

Dışişleri Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Brezilya'dan ABD'ye geçmekte olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyu yakından takip ederek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bilgilendirdi.

İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, konuyla ilgili bilgisine başvurulmak üzere bakanlığa çağırıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın, kısa bir süre içinde olayla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

TEPKİLER:

Hamas:
Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, müdaheleyi "acımasız bir saldırı" olarak niteledi.

Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Hamas ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.

İran:
İran, İsrail'in saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı. Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

Avrupa Birliği:
İsrail saldırısının ardından Avrupa Birliği'nde de açıklama geldi: "Ölümlerden üzüntü duyuyoruz. Ölümler soruşturlusun."



Cnn Türk