İsrail ordusu, gemiye ele geçirdikleri sırada İsrail askerlerine ateş açıldığını savundu. AP ajansı, ordu açıklamasına ilişkin haberinde saldırıda en az 4 Filistin eylemcisinin öldüğünün açıklandığını belirtirken, Reuters ise aynı açıklamada ölü sayısının 10'dan fazla olarak duyurulduğunu bildirdi.

İsrail ordusununu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Deniz kuvvetleri, Gazze kıyılarındaki ablukayı delmeye çalışan altı gemiyi kontrolü altına almıştır. Askerlerin gemiyi kontrol altına çalışmaları sırasında askerler, kendilerine ateş eden göstericilerin ciddi fiziksel şiddetine maruz kalmıştır." denildi.

Açıklamada ayrıca yaralıların helikopterlerle İsrail'deki hastanelere kaldırıldığı aktarıldı. Açıklamada göstericilerden birinin de askerlerin birinden silahını aldığını, ardından da askerlerin ateş açtığı iddia edildi. Göstericilerin de bıçak ev sopalarla saldırdığı savunuldu.

Ayalon: Çabalarımız dikkate alınmadı

İsrail askerlerinin Gazze gemilerine yönelik saldırısının ardından Tel Aviv yönetiminden ilk resmi açıklama geldi. Bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, operasyonu savunurken yardımların ulaştırılmasına yönelik çabalarının ise dikkate alınmadığını söyledi. Danny Ayalon, "Durumu sakinleştirmek için tüm taraflar birlikte çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Gazze'ye uygulanan ambargoyu da savunan Danny Ayalon, kuşatmanın "Hamas'ın terörü nedeniyle doğru gerekçelere sahip" olduğunu iddia etti. Gemilerle gelen yardımı Gazze'ye ulaştırmayı teklif ettiklerini; ama bunun kabul edilmediğini kaydeden Ayalon, gemilerin ablukayı delmeleri halinde ise bunun bölgeye silah sokulması için bir kapı açacağını savundu.

"Bizim mükerrer çağrılarımıza dikkate alınmadı." diyen Ayalon, bu kuşatmayı kırmalarına müsaade edilmeyeceğini ve denizcilik kanunu uyarınca bunun İsrail'in hakkı olduğunun da defalarca söylendiğini belirtti. "Gemidekiler bu çağrılara kulak vermedi." diye konuşan Ayalon, ardından "Savunma güçlerimiz gemileri takip etmeye ve barışçıl yollarla bu işi sonlandırmaya karar verdi."dedi. Ayalon, gemilerde yaşananlarla ilgili olarak ise detaylı bir bilgi vermedi.

Livni'den İsrail hükümetine yardım teklifi

İsrail'in Kadima Partisi lideri eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail askerlerinin Gazze'ye giden gemilere saldırısının ardından Türkiye ile yaşanan diplomatik kriz için yardım teklifinde bulundu. Livni, yaşanan krizin aşılmasında Dışişleri Bakanı Avigdor Leiberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a yardım edebileceğini bildirdi.

Kadima Partisi'nden Kadima konseyi Başkanı Haim Ramon da Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetine Gazze'ye gelen gemiler konusunu idare edememekle suçladı.

Halen Kanada'da bulunan Netanyahu'nun, bu hafta içinde Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyordu. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ile koalisyon ortağı olan Netanyahu'nun hükümeti, Türkiye ile daha önce yaşanan "alçak koltuk" krizinden dolayı muhalefetin sert tepkisine maruz kalmıştı. İsrail yönetimi, acemilikle ve diplomasiyi bilmemekle suçlanmıştı.