Fransa’da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail’in Ortadoğu’daki barışa “en büyük tehdit” olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Eğer bir ülke Filistin’de, Gazze’de orantısız güç kullanıyorsa, fosfor bombası kullanıyorsa, aferin diyecek değiliz” dedi.

Paris’te gazetecilerle bir kahvaltı toplantısında bir araya gelen Erdoğan’ın bu sözleri İsrail’le Türkiye arasındaki gerginlikte yeni bir sayfa açılan bir döneme denk geldi.

Öte yandan dün, Başbakan Erdoğan’ı Libya lideri Kaddafi ile Venezuela lideri Chavez’e benzeten aşırı sağcı Dışişleri Bakanı, şimdi de Erdoğan’ın “İslam dünyasında isim yapmaya çalıştığını” söyledi. Lieberman, “Erdoğan’a şunu demeliyiz: Eğer İslam dünyasında kendine bir isim yapmak, yeni bir statü yaratmak istiyorsan, bunu bize rağmen yapmamalısın” dedi.

"ARTIK İYİ NİYET YOK"

Filistin ve dış politika konularında son bir yıl içinde son derece uzlaşmacı bir çizgi izlediklerini söyleyen Lieberman şöyle konuştu:

“Ama artık iyi niyet yok. Bu Türkiye için de geçerli. Başbakan’ın saldırıları bugün başlamadı. Davos Konferansı’nda Cumhurbaşkanı Perez’e karşı sergilediği olumsuz tavrı, Gazze’de çocukların İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü gösteren filmi hepimiz hatırlıyoruz.”

Türkiye ile yeni çatışmalar veya yeni sorunlar yaratmak istemediklerini söyleyen Lieberman “Ama, Pakistan veya Irak’ta binlerce insan bombalarla öldürülürken Erdoğan’dan hiç protesto duymadık. Erdoğan bize ders vermeden önce Kürtlerle olan sorunlarını çözsün” dedi.

KUDÜS'ÜN DURUMU KIBRIS GİBİ

Lieberman, yerleşimlerin inşaatı dolayısıyla başta ABD olmak üzere bütün dünyanın tepkisini çeken Kudüs’ün durumunu Türkler ve Rumlar arasında bölünmüş durumda olan Kıbrıs’a benzetti.

Kudüs’te yeni yerleşim alanları inşasını durdurmayacaklarını söyleyen İsrailli bakan, “Dünyada hiçbir ülke kendi başkentinde yaptığı inşaatları durdurmaz. Tarihte benzer iddialara çok rastladık. Rumlarla Türkler arasında bölünen Kıbrıs’ın durumu da bunun bir örneği. Hiç kimse bağımsız bir devletin kendi topraklarında inşaat yapmasını yasaklayamaz” diye konuştu.   

TANSİYON GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Taraflar dünden beri söz savaşını sürdürüyor. Pazartesi günü TRT Arapça'nın açılışı sırasında konuşan Erdoğan, Araplarla Türklerin kardeş olduğunu, Kudüs'te yaşanan duruma Türkiye'nin sessiz kalamayacağını söylemişti. Arkasından İsrail gazetelerinde öncelikle İsrail dışişlerinden adı açıklanmayan bir ismin Erdoğan'ın gün geçtikçe Chavez'e benzemeye başladığını söylediği bildirilmişti.

 
Arkasından, Lieberman, Erdoğan'ın "Chavez'e ya da Libya lideri Kaddafi'ye dönüştüğünü" söylemiş, Erdoğan'dan da Lieberman'a jet yanıt gelmişti: "Muhatabım değil."

ADIM ADIM KRİZ

-Türkiye  ile İsrail arasındaki kriz, Türkiye’nin Gazze’ye yapılan saldırılar üzerine İsrail’e tepki vermesiyle başladı. Ardından Davos’da Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında tartışma yaşandı ve Erdoğan’ın “one minute” sözü  kayıtlara geçti. Erdoğan toplantıyı terk etti.

-Türkiye İsrail jetlerinin Konya’da yapacağı ortak tatbikatı iptal etti.

-TRT, İsrail askerlerini vahşice gösteren Ayrılık dizisini yayınladı. İsrail protesto etti.

-Türkiye İsrail’den alacağı insansız uçaklar için sorun çıkarttı.

-İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın yardımcısı Danny Ayalon Türk Büyükelçsi Oğuz Çelikkol’u kendisinden daha alçakta bir yere oturtarak basına “İşte Türkiye’nin yerini görüyorsunuz” dedi.

-Türkiye bu durumu protesto etti.

Hürriyet