İstanbul Barosu, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 6 yaşındaki H.K.G.'ye yönelik ‘çocuğun cinsel istismarı' davasına müdahil olarak katılma talebinde bulundu. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, mağdur H.K.G.'nin 14 yaşında, yaşının tespiti için gönderildiği hastanede, yerine teste bir başkasının tabi tutulduğu ve 21 yaşında olduğuna dair rapor düzenlendiği iddiasına ilişkin olarak da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Barosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"En güzel geleceği sunmakla yükümlü olduğumuz çocukların karanlık zihniyetler tarafından her türlü ihmal, istismar ve sömürüsüne karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz.

18 yaşından küçük tüm bireyler çocuktur. Çocuğa karşı yapılan her türlü cinsel davranış suçtur. Hiçbir kurum, kuruluş, inanç, değer veya herhangi bir durum bunu meşru kılmaz. Anne ve babalar çocuklarını korumakla, bakımını üstlenmekle yükümlüdür. Çocuğa zarar verecek davranışlarda bulunamaz, bulunmaları hali suçtur.

Çocuğa karşı yapılan her türlü kötü davranışı ihbar etmek; adli ve idari makamların, kolluk kuvvetlerinin, eğitim ve sağlık kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, ailenin ve toplumdaki tüm bireylerin sorumluluğudur.

Devlet, çocuğu her türlü cinsel davranış ve kötü muameleden, hak ihlalinden korumakla yükümlüdür. Devlet mekanizmaları;  cinsel istismar vakalarında, iddiaları “çocuğun beyanını” esas alarak değerlendirmekle ve “Çocuğun üstün yararı ilkesini” dikkate alarak, etkin, hızlı ve adil bir süreç yürütmekle yükümlüdür. 

Ne yazık ki bu yükümlülüklere uyulmadığını, çocukları koruyamadığımızı görüyoruz. Medyaya yansıyan “6 yaşındaki bir kız çocuğunun ‘evlilik’ adı altında cinsel istismarı” davasına İstanbul Barosu olarak mağdurun yanında müdahil olma talebinde bulunduk.

Bu kapsamda çocuğun kemik yaşının tespitine yönelik usulsüz işlem iddialarıyla ilgili olarak da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.

Davanın ve hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz."