İstanbul Barosu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, yasalarda kadın ve erkek eşit haklara sahip olmalarına rağmen Türkiye'nin cinsiyet eşitliği araştırmalarında dünyanın en kötü durumdaki 2-3 ülkesinden birisi olarak tespit edildiği öne sürüldü.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Kadınların talebi, bağımsız ve erkeklerle eşit haklara sahip bireyler olduklarının tanınması, fiili eşitliğin sağlanması için kadınlar ve erkekler arasında eşitsizlik yaratan tüm engellerin kaldırılması iken ve bütün dünyada kadın-erkek eşitliğini sağlayacak resmi mekanizmalar bu amaçla kuruluyorken eşitlik ve özgürlük mücadelesinin 'aile' ve 'sosyal politikalar' kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Ülkemizde kadın-erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliğini kapatmak, ancak icracı bir kadın bakanlığı ile mümkün olabilecektir. Bakanlıklar yeniden yapılandırılırken, ülkemizde kadının ailenin bir üyesi olmanın ötesinde, birey olarak yaşamın her alanındaki konumunun güçlendirilmesi için kararlı bir devlet politikası oluşturacak ve kurulacak bakanlığın adının 'Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı' olması gerekir.''


AA