İstanbul Barosu'nun 132’nci kuruluş yıldönümü ve 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle, İstanbul Adliyesi önünde kırmızı-beyaz güllerle toplanan İstanbul Barosu üyesi 10 avukat, basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Baro Başkanı Muammer Aydın, ülkenin hukuk devleti olma yolunda ciddi sıkıntılar çektiğini, avukatlar olarak her zaman ilkelerine bağlı kalacaklarını söyledi.

Avukatların yargının kurucu unsuru olduğunu dile getiren İstanbul Barosu Başkanı Aydın, İstanbul Barosunun 132 yıla ulaşan tarihi içerisinde onur ve kıvançla sürdürdüğü hukuk mücadelesinin en önemli güvencesinin avukatlar olduğunu söyledi. Muammer Aydın, "Ülkemiz ne yazık ki hukuk devleti olma yolunda ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşıyor. Ancak bugün hukuk devletinin tüm kurumlarıyla işlediğini söylemeye olanak yoktur. Hukuk örgütlenmiş adalet demektir. Adalet ise mülkün temelidir. Adaletin gerçekleştirilmesi ancak bağımsızlık ile mümkündür. Bunun için de hakim, savcı ve avukat bağımsız ve tarafsız olmalıdır" dedi.

ELEŞTİRİ SINIRINI AŞANLARI ONAYLAMAYACAĞIZ

İstanbul Barosu tarafından Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü’ne layık görülen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in, törenin düzenlendiği salondaki bir grup tarafından protesto edilmesine de tepki gösteren Muammer Aydın, protestocu grubun içerisinde avukat olmayanların da bulunduğunu söyledi. Muammer Aydın; "Öncelikle şunu söyleyeyim İstanbul Barosu birilerinin isteği üzerine yönetilmez. İstanbul Barosu 2 yıl da bir seçim yapar. Seçimi kazanarak iş başına gelen yönetim bugüne kadar olduğu gibi 132 yıldır bir hukuk kurumu olarak Atatürk ilke ve değerlerini merkeze alarak kararlar alıyor. Yönetim, bunu da kimseyi soracak değildir. Eleştiri her insanın olduğu gibi avukatın da hakkıdır. Ama eleştiri sınırlarını aşan davranış biçimlerini onaylamak mümkün değildir" dedi.

EYLEMİ YAPANLARIN BİR KISMI AVUKAT DEĞİLDİ

Gerici ile bölücünün birlikte hareket ettiği bir ortamda hukukun hiçbir zaman galebe çalamayacağını söyleyen Muammer Aydın, hukukun her zaman üstün gelmek zorunda olduğunu vurguladı. Muammer Aydın, şunları söyledi:

"Hukuka saygı göstermeyen hukukun içindede barınamaz. Sorumluluğunu aşan biçimde davrananlara gerekli işlemler yapılacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın. Yaşanan olaylarda protestocuların çoğu avukat falan değildi. Öncelikle bunun sorgulanması gerekir. 10-20 kişinin yaptığı protestoyu haber yapan basını da kınıyorum. Olayın önemli kısmını hiçbir şekilde öne almaksızın yandaş tavırlarla hareket ederek bunu bu şekilde verildiği zaman olayın temelinin gözden kaçtığını hepiniz biliyorsunuz. Bu nedenle o gün salonun o haliyle 30 kişinin 150 kişi gibi yansıtılması yanlışlığın en başından beri nasıl yapıldığını göstermektedir. Eylemi yapanların bir kısmı avukat değildi. Bir kısmı sadece yandaşlık adına oradaydı. Sorun çıksın adına oradaydı. Bu ödülün yıllardır Mahmut Esat Bozkurt ödülü olarak verilmesi İstanbul Barosunun kendi özgür iradesiyle hukuk ödülü olarak hukuk içinde Cumhuriyete ve değerlerine Atatürk ilke ve devrimlerine katkı yapan hukukçulara verilmesi anlamındadır"

BOZKURT ÖDÜLÜ TEPİKİSİ

Ödülün hukuk ödülü olduğunu söyleyen Muammer Aydın, bu ödülün verilmesi ile ilgili alınan kararın tarihinin 17 Şubat olduğunu vurguladı. Muammer Aydın şöyle konuştu:

"Dolayısıyla karara bakarsanız bunun HSYK'nın çalışmalarıyla sonraki tasarruflarıyla hiçbir alakası yoktur. Bu sadece hukukçu ödülüdür. Avukat ödülü değildir. Hakime de savcıya da avukata da verilebilir. Hukuk çalışması yapan bir başka kişiye de verilebilir. Ama Atatürk'ün Adalet Bakanı olan Mahmut Esat Bozkurt'u aradan geçen 80 yıl sonra faşist olarak nitelemek kimsenin haddine değildir. Herkes önce kendi yaptıklarını sorgulasın 80 yıldır sesi çıkmayan, düne kadar bununla ilgili tek kelime etmeyenler bugün hem bölücü hem gerici anlayışla bir araya geliyorlarsa asıl sorgulanması gerekenin bu olduğuna bir kez daha dikkat çekiyorum. Ama şu bilinmelidir ki, Türkiye'de yapılmak istenenler kesinlikle ve kesinlikle hukuk duvarına çarpacaktır. 5 Nisan Avukatlar gününde İstanbul Barosu Başkanı ve hukuki sorumluğu taşıyan İstanbul Barosu adına açıklıyorum. Yapılmak istenenlerin hukuk zemininden uzaklaştığı taktirde hiçbir zaman hiçbir yerde tasvip görmeyeceğini ifade ediyorum"

Daha sonra 132’nci kuruluş yıldönümü sebebiyle İstanbul Adliyesi içerisinde avukatlar tarafından hazırlanan resim ve fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Serginin açılışını İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve Muammer aydın yaptı. Kurdela kesiminin ardından konuşan Aykut Cengiz Engin, “Meslektaşlarımızın müdafilik görevi yanı sıra güzel sanatlarla ilgilenmesini takdirle karşılıyoruz. Güzel sanatlarla ilgilenen arkadaşları bu başarılarından dolayı da tebrik ediyorum" dedi. Daha sonra sergiyi gezen Aykut Cengiz Engin, eserleri yapan avukatları tebrik etti. (dha)


HSYK Başkanvekili Özek'i avukatlar protesto etti!..

Video için tıklayınız


İstanbul Barosu'na Carl Schmitt'ten çelenk!