Taksim'de 32 kişinin yaralandığı bombayı patlatan saldırganın fotoğrafı basına dağıtıldı. Uzun saçlı ve gözlüklü olan bombacının, iki çanta taşıdığı tespit edildi. Patlayıcının da Avusturya yapımı A4 tipi olduğu anlaşıldı.

Alınan bilgiye göre; Taksim Meydanı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polis noktasına yönelik düzenlenen saldırıda kullanılan bombaların, Avusturya menşeli ''SCH fünye A4'' tipinde plastik patlayıcı olduğu belirlendi.

Olayda hayatını kaybeden saldırganın, kamera kayıtlarına göre, Tarlabaşı'ndaki minibüs duraklarından İstiklal Caddesi'ne geldiği, buradan polis noktasına ulaştığı saptandı.

Saldırganın, üzerinde taşıdığı çantalardan omuzunda taşıdığı çanta içerisinde bulunan patlatıcıyı polis noktasının yakınında patlatarak eylemi gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Bu arada, saldırganın uzun saçlı ve gözlüklü olduğu, omuzunda ve sırtında iki çanta taşıdığı kamara kayıtlarından tespit edildi. Saldırının ardından parçalanan ceset üzerinden ayrılan baş-yüz görüntüleri de basına dağıtıldı. Saldırganın kimliğinin tespitine çalışıldığı kaydedildi.

Öte yandan, eylemde kullanılan patlayıcı türünün daha önce Devrimci Karargah, DHKP-C ve PKK terör örgütlerince de kullanıldığı öğrenildi.

6 AYDA 6 EYLEMCİ YAKALANDI
Terör örgütlerine yönelik İstanbul'da sürdürülen operasyonlarda, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün koordinasyonuyla, son 6 ay içinde 6 bombalı eylemcinin yakalandığı bildirildi.

Yurtdışında eğitim görerek, İstanbul'a sansasyonel eylem yapmak üzere geldikleri bildirilen bombalı eylemcilerden 2'sinin DHKP-C, biri kadın olmak üzere 4'ünün de PKK terör örgütü üyesi oldukları belirtildi.

İSTANBUL'UN GÖBEĞİNDE PATLADI
Taksim'de saat 10.35 sularında gerçekleşen patlamada 15'i polis 32 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı henüz bir örgüt üstlenmezken, olağan şüpheli PKK saldırıyla ilgisi olmadığını duyurdu. Örgüt dün sona eren eylemsizlik kararını da uzattığını açıkladı.


CANLI BOMBANIN SUÇ KAYDI YOK

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Taksim Meydanı'nda üzerindeki bombayı patlatarak 32 kişinin yaralanmasına neden olan canlı bombanın suç kaydının olmadığını ve gözaltında kimsenin bulunmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün saat 09.30'da Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Atalay, yaklaşık 2 saat kaldığı emniyette yetkililerden bilgi aldı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte açıklama yapan Bakan Atalay, şunları söyledi:

“Dün Taksim'de meydana gelen terör eylemleriyle ilgili arkadaşlarımızdan bilgi aldım. Hem Ankara'dan gelen hem buradaki terör ve istihbaratla ilgili sorumlu arkadaşlarımız olayı bütün boyutlarıyla ilgili elde edilen verilerle ilgili bilgi verdiler. Tabii kendi aramızda da analizler yaptık. Şimdi de Taksim'de hastaneye gidip yaralılarımızı ziyaret edeceğiz. Yaralılarımızla ilgili şükür hayati bir risk yok. Özellikle sivillerin yaraları daha hafif ve bunların bir kısmı taburcu oluyor. Dört polisimizle ilgili tedavilerin biraz daha devam etmesi gerekiyor. İkisinin gözle ilgili problemi var. Birisinin mide ile ilgili birisinin de bacağıyla ilgili yaraları var. Bunların dışında polislerimizdeki yaralar da hafif diyebiliriz. 'Hepimize geçmiş olsun' diyorum.

Türkiye'nin kalbine saldırı


Tabii sizin merak ettiğiniz olayla ilgili kimlik, örgüt vesaire. O konuda çok ileri bir açıklama yapamıyorum. Yapmayacağım. Elimizde tabii veriler var. Çalışmalar var. Dün sizin de gördüğünüz gibi olay yeri inceleme ve olay aydınlatma ekiplerimiz çok detaylı çalıştılar. Elimizde bilgiler var ama bu konuda her zaman olduğu gibi tedbir gösteriyoruz. Tedbirli olmamız gerekiyor. Acele açıklama yapmamamız gerekiyor. Emin olduktan sonra değişik boyutları iyice değerlendirdikten sonra bu konuda açıklama yapılacak. Bu olaylarla ilgili genel tutumumuz politikamız basınımızı en kısa sürede en doğru haberlerle bilgilendirmek. Dün de zaten hem emniyet müdürümüz hem de valimiz bu bilgilendirmeleri yaptılar. Dolayısıyla verilecek bilgileri size mutlaka doğru şekilde vermek istiyoruz. Yalnız bu konularda yanlış bilgiler eksik bilgiler spekülatif haberlerin olmamasını isteyen biziz. Yani her şey doğru bilinsin. Doğru haber verilsin diyorum. Kimliğiyle ilgili, örgüt yapısıyla ilgili size şu an açıklama yapamıyoruz. Bu konuda tam netliğe ulaştığımızda size açıklama yapılacak.”

İKİNCİ KİŞİ SÖZKONUSU DEĞİL

Atalay, açıklamanın ardından bir gazetecinin “Olayda ikinci bir kişinin varlığından söz ediliyor. Ne diyeceksiniz?” sorusuna “Öyle bir kişinin varlığı söz konusu değil. Böyle bir şey tespit edilmedi” diye cevap verdi. Bir başka gazetecinin “Cumhuriyet Bayramı kutlamaları hedef alındığı ve takip edildiği ve patlatılamadığı söyleniyor. Ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine de “Bizim kanaatimiz, hedef polisti. Polisimizdi. Ama orada bariyerler var. Engellemeler oldu. Onun için de hedefe ulaşamadı. Benim bu olayla ilgili söyleyeceklerim bu. Biliyorsunuz bizim sistemimizde olay aydınlatmada, olay incelemede çok hassas çalışırız. İnce ince bütün noktalar tespit edilir. Dün çalışmaları siz de gördünüz. Bütün veriler en detaylı şekilde değerlendirilsin. Yanlışlık yapılmasın. Yanlış karar verilmesin” dedi.

Bakan Atalay, bombacının suç kaydının bulunmadığını ve olayla ilgili gözaltının da olmadığını belirtti. Atalay, daha sonra yaralıları ziyaret etmek için Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti.   (Elvan EZBER/İSTANBUL, (DHA)