Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabulucular olarak çözdükleri 20 bin uyuşmazlıkla 40-50 bin insana uzlaştırma kültürünü hatırlattıklarını bildirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 2. Anlaşmazlık Yönetimi, Arabuluculuk ve Toplumsal Uzlaşı Kongresi'nde konuşan Öztatar, İzmir'in arabuluculuk konusunda ilklere imza attığını belirtti.

Ülke genelinde yaklaşık 20 bin uyuşmazlığa ulaştıklarını, arabuluculukta ciddi bir ivme yakalandığını dile getiren Öztatar, şöyle konuştu:

"2013 Kasım ayında başladığımız ve ilk dönem dediğimiz aşama artık bitti. 1 Ocak'tan itibaren yeni bir döneme başlıyoruz. Bu 2 aylık geçiş sürecinde arabulucu arkadaşlarımızın çok iyi hazırlanması gerekiyor. İnsanların arabuluculara güveni anlamında çok iyi hazırlanmamız ve bizden beklentileri karşılamamız gerekiyor. Arabuluculuk sürecine başladığımızda kimsenin çok fazla umudu yoktu. 'Uzlaştırma olmadı, arabuluculuk nasıl olsun', 'Türkiye'de uzlaştırma kültürü mü var' deniliyordu. Biz insanımıza inandık. Anadolu toprakları uzlaşının topraklarıdır. Arabulucular olarak çözdüğümüz 20 bin uyuşmazlıkla 40-50 bin insana uzlaştırma kültürünü hatırlattıysak ne mutlu bize." 

Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü ise arabuluculuk ve uzlaştırmanın son yıllarda giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek kongrenin arabuluculuk, müzakere ve uzlaşı alanında çalışan uygulamacıları, araştırmacıları bir araya getirmeyi, ortak akıl ve vizyon yaratmayı amaçladığını ifade etti.

Uzlaştırma Bürosu'ndan Sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Alyaprak ise arabuluculuk ile uzlaşma kurumunu kardeş sistemler olarak gördüğünü ifade ederek "2 Aralık 2016'da kabul edilen uzlaşma yasasından sonra 10 aylık süreç içerisinde soruşturma kapsamında 5 bin 367 dosyayla uzlaştırma kararı verilmiş, kovuşturma aşamasında 3 bin 899 adet uzlaştırma ile dosyalarımız sonuçlanmıştır. Soruşturma aşamasındaki oranımız da yüzde 92'ye tekabül etmektedir." dedi. (AA)