Miting saat 13.00 sıralarında İbrahimağa Mahallesi'ndeki Ayrılık Çeşme Meydanı'nda başladı. BDP, SDP gibi siyasi partilerin yanı sıra İHD, KESK, Genç Siviller, Türk Tabipler Birliği, Barış ve Demokrasi Hareketi ve 78'liler Hareketi'nin de bulunduğu Demokratik Anayasa Platformu'nun düzenlediği mitinge yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Mitinge BDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Sabahat Tuncel ve Aysel Tuğluk ile KESK Başkanı Sami Evren de katıldı.

"Sivil Anayasa" sloganıyla düzenlenen mitingde, grup Rıhtım Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. "Özgürlükçü, çoğulcu, sivil ve demokratik bir anayasa" yazılı pankartlar açan grup, "Yaşasın halkların kardeşliği", "12 Eylül yasası çöpe", "Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek" sloganları attı. Bu arada gruptan bazı kişilerin pankartlarının arkasına bölücü terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafını astı.

Polis, mitingin yapıldığı İskele Meydanı'na girenlerin tek tek üstlerini aradı. Bir gösterici kalp krizi geçirdi. Grup görevlileri tarfından ambulansa kadar taşınan hasta, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Çıkan olayları, Sabahat Tuncel, "Arkadaşlar provokasyona gelmeyin. Alana geri dönün" çağrısı yaparak sakinleştirmeye çalıştı.

Durumun sakinleşmesi üzerine miting, grup sözcülerinin yapmış olduğu açıklamalarla devam etti. Miting, İlker Akkaya ve Rojda'nın verdiği konserden sonra sona erdi.

Grubun meydandan dağılımı geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Miting nedeniyle kapatılan yollar trafiğe açıldı.


Adalet ve eşitlik, anadilde eğitim, düşünce ve inanç özgürlüğü, kadınların özgürlüğü ve çocukların hakları için yeni bir anayasa isteyen katılımcılar, İlkay Akkaya ve Rojda'nın türküleriyle halaylar çekti. Eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Mazlum-Der adına konuşan Yıldız Ramazanoğlu'nun da aralarında bulunduğu pek çok konuşmacı kürsüde taleplerini dile getirdi. Mitingin sürpriz konuğu ise TMK mağduru çocuklardan Sozdar Yalçınkaya idi. Taş attıkları için tutuklandıklarını ve on yıllara varan cezalar aldıklarını belirten Yalçınkaya, "Tüm dünya çocukları gibi biz de yaşamak istiyoruz. Geleceğimizi karartmayın, özgürce oyunlar oynamak istiyoruz. Bu anayasayı değiştirin." dedi.

Ahmet Türk de konuşmasında 12 Eylül cuntacıları tarafından mahkum edildiklerini, darbe anayasasını savunmanın utanç verici olduğunu söyledi. "Savunanları huzurunuzda kınıyorum." diyen Türk, "Biz demokratik bir anayasa istiyoruz. İdeolojik olmayan bir anayasa istiyoruz. Demokratik anayasa talebi bir mitingle kalmamalı. Bunu toplumun tüm kesimlerine yaymalıyız. Biz bu hak arama mücadelemizde başarılı olacağız." ifadelerini kullandı.

Polisle bir grup arasında arbede yaşandı

Miting başlamadan önce polis ile gösterici bir grup arasında arbede yaşandı. Barış ve Demokrasi Partili grup, polisin üzerine yürümek istedi. Polis, kalabalığın üzerine gaz bombası attı. Gaz bombasından etkilenen kalabalıktan da emniyet güçlerine taş atıldığı görüldü. Miting alanında bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Hasip Kaplan, Sebahat Tuncel ve eski DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk de polisin attığı gazdan etkilendi. Bunun üzerine Türk ve diğer milletvekilleri olaylar yatışana kadar miting alanını terk etti. Bir vatandaş da atılan taşlar nedeniyle yaralandı.