“KADINA YÖNELEN ŞİDDETİ ÖNLEYEMEZSEK KALBİMİZ KURUSUN”

 Av. Gökayaz, "Çağımıza, kültürümüze, bizlere yakışmayan bu katlanılmaz tabloyu ortadan kaldırmazsak, kadına karşı şiddeti önlemezsek kalbimiz kurusun." dedi.

Ülkemizde son yıllarda artış gösteren ve çağımızın utancı olan Kadına Yönelik Şiddetin önüne geçilmesi için Adana Barosu Başkanlığı tarafından TBB ve 56 barodan kadın hakları alanından çalışan avukatların katılımı ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli-Çalıştayı düzenlendi.

>> Sağkan: İstedikleri kadar yok saymaya çalışsınlar, bu ülkede kadınlar ve kadın mücadelesi var
 

İKİ GÜN SÜRDÜ!

Adana Barosu Başkanlığı tarafından 18-19 Mart 2022 tarihlerinde Panel-Çalıştay şeklinde programlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panel ve Çalıştayı; Türkiye Barolar Birliğinin, Baro Başkanlarının, barolarda kadın hakları alanında çalışan avukatların, Kadın hakları alanında çalışan STK Başkanları ve üyelerinin, Siyasi Parti temsilcilerinin, Yerel Yöneticilerin ve basın mensuplarının katılımlarıyla gerçekleşti.

Adana Barosu Başkanlığı ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından 18 Mart günü Seyhan Otelinde düzenlenen panel, alanlarında yetkin konuşmacılar katılımı ile yapıldı. Panelin açılış konuşmasında Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Kadına yönelik şiddet konusunda cezasızlık politikasının son bulması gerektiğinin altını çizerek, kadına yönelik şiddetin konu olduğu suçlarda infaz rejiminin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Av.Gökayaz, yazılı ve görsel medyanın kullandığı dil konusunda tedbirler alınması gerektiğine, devletin tüm imkanlarını seferber etmesi gerektiğini ve ayrıca Kadına yönelik şiddetin sebeplerinden biri olan bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.  Av.Gökayaz, Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi yönetimine ve üyelerine emeklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ederek, Çalıştay sonunda bildiri paylaşımı yapılacağını ve bu bildirinin sonuçlarının her bölgeden görevlendirilecek temsilcilerle birlikte İzleme Kurulu oluşturularak üçer aylık periyodlarla bu izleme kurulunun düzenli olarak Çalıştay bildirgesinin sonuçlarını takip edeceğini bildirdi. TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ise TCK’da değişiklik hususuna ve son Yargıtay Ceza Genel Kurulu Kararından örnek vererek Kadına Yönelik Şiddetle Mücadale ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini, Kadının var olduğuna ve var olacağına vurgu yaparak, Çalıştay kapsamında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Modaratörlüğünü TBB Delegesi ve Kadın Hakları Merkezinin üyesi Av. Sinem Keskin Tanrısınatapan'ın yapmış olduğu Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panelinde; Aktivist-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü "Kadın Politikasızlığı", Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz "Adli Tıp Penceresinden Kadın", Gazeteci-Haber Sunucusu- Halkla İlişkiler ve İletişim Uzmanı Özlem Gürses "Medyada Nasıl Başarısız Oldum?", İstanbul Barosu mensubu Av. Selin Nakıpoğlu ise "Israrlı Takip" konularına ilişkin paylaşımlarda bulundular.

Panelin ardından Adana Barosu Başkanlığı tarafından Av. Ülcaz Olgun Şahin anısına her yıl düzenlenen Başarı Ödülünün takdimi yapıldı. 2022 yılı için Kadın Hakları Merkezinin önerisi, Adana Barosu Yönetim Kurulu kararı ile Av. Ülcaz Olgun Şahin Başarı Ödülüne Av. Selin Nakıpoğlu layık görüldü. Av. Selin Nakıpoğlu'na 2022 Av. Ülcaz Olgun Şahin Başarı Ödülünü Adana Barosu Başkan Yardımcısı ve Kadın Hakları Merkez Koordinatörü Av. Miyesser Ersalan Önenli ve Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Neisa Ece Ertem birlikte takdim ettiler. Ödülün ardından Av. Selin Nakıpoğlu söz alarak, ödülü aldığı için mutlu olduğuna ve Kadına Yönelik Şiddetle mücadele etmeye devam edeceğini belirterek Adana Barosu ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezine teşekkürlerini sundu. Panel, toplu fotoğraf ve plaket töreni ile sona erdi.

Cuma günü yapılan panelin ardından 19 Mart günü Seyhan Oteli’nde 56 Baronun katılımıyla gerçekleşen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştay”ı yapıldı. Çalıştay,  Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz’ın açılış konuşması ile başladı. Katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz , gerçekleştirilecek olan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı için Adana Barosu Kadın Hakları Merkezinin aylardır yoğun bir tempoyla çalıştıklarını ve ciddi emek sarf ettiklerini ve Çalıştay sonunda bildiri paylaşımı yapılacağını ve bu bildirinin takip edileceğini bildirdi. Av.Gökayaz yaptığı konuşmada, “Çağımıza, kültürümüze, bizlere yakışmayan bu katlanılmaz tabloyu ortadan kaldırmazsak, kadına karşı şiddeti önlemezsek kalbimiz kurusun.” dedi.

Daha sonra 56 Barodan katılımcılar ile 4 Oturum halinde Çalıştay programına geçildi. 7 Konu başlığının yer aldığı çalıştay programı 11 ayrı masada, her masada farklı barolardan avukatların katılımıyla gerçekleşti. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından her masada Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi üyelerinden oluşan kolaylaştırıcılar ve yazmanlar hazır bulunduruldu. İlkelerin ortak olarak belirlendiği çalıştayda, her masanın sözcüsü söz alarak, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin önüne geçilebilmesi için yaptıkları önerileri kayda geçilebilmesi için yazılı bir şekilde kayda alınmak üzere Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi'ne ilettiler. Toplantı sonunda alınan kararlar ortak bir deklarasyonla/bildiriyle daha sonra yayınlanacak.

ÇALIŞTAYDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEYİ GELİŞTİRME VE İYİLEŞTİRME KARARLARI ALINDI.

Adana Barosu Başkanlığı ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından düzenlenen ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı’ kapsamında, 56 Baronun ve baro mensuplarının, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için yeni fikirlerin ortaya çıkması amacıyla bir araya geldiler.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi yönetiminde yer alan; Merkez Başkanı Av. Neisa Ece Ertem, Başkan Yardımcıları Av. Ayça Kara Sığırcı, Av. Ayşenur Aktürk Karayel ve yazmanı Av. Aslı Sena İncesoy yönetim olarak, kadına yönelik şiddetin yalnızca Adana veya ülkemizde olmadığını, bu sorunun dünya genelinde evrensel bir sorun olduğuna, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için ivedi olarak tüm kurumların bir çatı altında buluşup karar alması gerekildiğine dikkat çektiler.

Çalıştay kapsamına alınan konular; Flört Şiddeti Farkındalık Çalışması,

Medya Dilinde Dönüşüm Yolları Ve Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik,

Yargılama Süreçlerinde Cinsiyetçi Dil Ve Ayrımcılık,

Soruşturma- Kovuşturma Aşamasında Koruyucu Tedbirleri İyileştirme Çalışmaları,

Aile Hukukunda Arabuluculuk- Uzlaştırma- Süreli Nafaka,

Ceza Hukuku Yönünden Şiddet Yeni Tanımlamalar-Yasa Önerileri- İyileştirme Çalışmaları,

6284 Sayılı Yasa İle Uluslararası Hukukta Başvuru Yolları Ve Veri Tabanı Oluşturulması şeklinde olup, Adana Barosu ev sahipliğinde 56 Baro ile bu konular hakkında çözüm önerileri üretildi.

Çalıştay sonunda Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi ve TBB Delegesi Av.Sinem Keskin Tanrısınatapan, Kadın Hakları Merkezi Önceki Dönem Başkanı Av.Deniz Eylem Coşkun, Kadın Hakları Merkezi Başkanı Ev.Neisa Ece Ertem, Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av.Ayça Kara Sığırcı tarafından hazırlanan nafaka raporuna ilişkin sunum Av. Deniz Eylem Coşkun tarafından yapıldı.

Ülkemizde gerçekleşen Kadına Yönelik Şiddetin önüne geçilmesi, şiddetin önlenmesi için üretilebilecek çözümlerin neler olabileceğine yönelik, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayının kapanış konuşması ve Sonuç Bildirgesi, Adana Barosu Başkan Yardımcısı ve Kadın Hakları Merkez Koordinatörü Av. Miyesser Ersalan Önenli tarafından okundu.

Çalıştay toplu fotoğraf ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin katılımcılara teşekkürü ile sona erdi.

Adana Barosu Başkanlığı ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi yönetimi ve Bildiri Kurulunda yer alan; Av. Bahar Melek Dizdar, Av. Berfu Salıcı Yakıt, Av. Deniz Eylem Coşkun, Av. Ceyda Esay Büyükdağ, Av. Merve Gündoğdu, Av. Sinem Keskin Tanrısınatapan, Av. Ayça Kara Sığırcı ve Av. Neisa Ece Ertem tarafından paylaşılacağını ve bildiri kapsamında yapılması gereken değişikliklerin yapılması için mücadele edeceklerini belirttiler.