Aralarında onlarca örgütü barındıran federasyonların da bulunduğu 77 kadın kuruluşundan oluşan ‘Anayasa Kadın Platformu’ adına yapılan yazılı açıklamada, anayasa metninin ‘toplumsal mutabakatla’ çıkarılması gerektiği vurgulanarak şu önerilerde bulunuldu:

* Paketin, seçimlerin daha demokratik olması için gerekli anayasal ve yasal değişikliklere öncelik vermesini ve TBMM’deki partilerin mutabakatıyla yasalaşmasını talep ediyoruz.
* Seçmene takdir hakkı bırakmayan bir dayatma niteliğindeki 23 değişiklik maddesinin hepsine birden ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyu verilmesi uygulamasından vazgeçilmesini istiyoruz.
* İfade ve örgütlenme özgurlüğünü engelleyen antidemokratik engeller kaldırılmalı.
* ‘Kanun önünde eşitliği’ içeren 10. maddede yapılması öngörülen değişiklik verdiğimiz mücadelenin karşılandığını göstermekle birlikte yetersizdir. ‘Devlet kadın-erkek arasında fiili eşitliği sağlamakla yükümlüdür’ hükmü açıkça yazılarak ‘fiili eşitliği’ altı çizilmelidir.
* Kamu denetçiliği mekanizmasının yanı sıra, hak ihlallerini izleme ve önleme kurulları, bağımsız, özerk ve sivil kurullar olarak sivil toplum örgütleriyle birlikte oluşturulmalı.
* Partiler hazine yardımından adil yararlanmalı, paranın bir kısmı kadın kollarına ayrılmalı.
* Ailenin korunması ve çocuk haklarında yapılan düzenleme olumlu. Ancak ‘devletin çocukları cinsellikten koruması’ muğlak bir kavramdır. Doğrusu ‘Devlet, çocuk istismarı ve şiddete karşı koruyucu tedbirler alır’ olmalıdır.
* Adalet Bakanı ve müsteşarın Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliklerinin sürdüğü, bakanın kurula başkanlık ettiği bir HSYK’nın demokratik ve bağımsız olmayacağı açıktır. Bu düzenleme kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına aykırı olmamalıdır.
* Zorunlu din dersi ile kimliklerden din hanesi kaldırılmalıdır.
AKP’nin taslağı, Anayasa’nın ‘Kanun önünde eşitlik’ başlıklı 10. maddesinin “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” fıkrasına, “Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” cümlesini ekliyor. (Radikal)


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.