ANKARA - Özbek, HSYK’ya gelişinde, gazetecilerin son günlerde basında yer alan ve Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in davasında etkin bir şekilde çalıştığınız söyleniyor" değerlendirmesi üzerine Özbek, bu konuda kendisine söz hakkı doğup doğmadığını bilmediğini söyledi. Özbek, İtalyan yüksek yargı kuruluşuyla yargı bağımsızlığı konusunda işbirliği protokolü imzalamak üzere yurt dışında bulunduğu sırada iddia olunan haberlerin basında yer aldığını ve konunun ayrıntısını bilmediğini bildirdi.

Özbek, bugüne kadar kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basına açıklamalarda bulunduğunu belirterek, bu olayda da doğru bilgileri kamuoyuyla paylaşacağını ifade etti.

Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yasa dışı yollarla elde edildiğine işaret eden Özbek, burada tartışılması gerekenin kayıtların nasıl elde edildiği olması gerektiğini savundu.

HSYK Başkanvekili Özbek, "Benim bu konuda değerlendirme yapmam yasa dışı yollarla elde edilmiş bu ses kayıtlarına meşruiyet kazandırmak olur. Bu da yanlış olur. Üzerinde durulması gereken, (bu kayıtlar niye bu şekilde elde edilmeye çalışılmıştır. Niye hala Türkiye Cumhuriyeti’nde kayıtların gizli şekilde yapılmakta olduğudur)" dedi.

Bir gazetecinin, "Erzurum savcılarıyla ilgili işlem yapmadan önce Hamdi Yaver Aktan ile görüştünüz mü?" sorusuna Özbek, "Somut olaylarla ilgili bir çalışma yapmamız söz konusu olamaz. Erzurum veya Erzincan olayı Türk hukuk tarihinde uygulama biçimi itibariyle her zaman tartışılacak, konuşulacak, yorumların ve değerlendirmelerin yapılacağı bir olaydır. Yüksek Kurul’un bu konudaki tavrı, değerlendirmesi ve gerekçeli kararı bellidir. Uygulamayı da ona göre yapmıştır. Ne kişilere göre, ne de kişiler kendilerine göre bir değerlendirme yapabilirler" yanıtını verdi.

Yargıtay üyelerinin arkadaşları olduğunu ve her zaman görüştüklerini belirten Özbek, somut olaylarla ilgili "Şu şöyle yapılsın, bu böyle yapılsın" diye görüşmenin ise mümkün olmadığını kaydetti.

Özbek, basında yer alan ses kayıtlarında Yargıtay Başkanlığına aday olacağı yönünde ifadelerin yer aldığının anımsatılması üzerine de, mevcut Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in bir yıldan daha fazla bir süre görevini sürdüreceğini, Yargıtay Başkanlığı seçimini de Yargıtay Genel Kurulu üyelerinin yaptığını, Genel Kurul üyelerinin ise bu dönemde böyle bir değerlendirme içine girmeyeceklerini söyledi.

Başkanvekili Özbek, atama kararnameleriyle ilgili bir soru üzerine de yetki kararnamesi üzerindeki çalışmaların devam ettiğini, atama kararnamesi ile ilgili de kararnamenin devamı gelmediği için sınırlı bir çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmaların da bu hafta sonuna kadar bitirilebileceğini sözlerine ekledi. (aa)