ANKARA- TBMM Genel Kurulu’nda dün İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısı ve İskenderun’daki terör saldırısı hakkında genel görüşme yapıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın hükümet adına Genel Kurul’u bilgilendirmesinin ardından, parti gruplarına söz verildi. Adalet Bakanlığı’nda kurulan bir heyetin olayı hukuki açıdan da incelediğini söyleyen Arınç, konunun “açık denizde seyreden gemilere müdahale” olarak ele alındığını belirtti.

Uluslararası hukuka göre, köle ticareti, uyuşturucu madde kaçakçılığı, deniz haydutluğu ve açık denizden izinsiz yayın yapılması gibi durumlarda ülkelerin gemileri denetleme, kovuşturma ve cezalandırma yetkileri bulunduğunu belirterek, “Oysa bizim olayımızda böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

Saldırının hem uluslararası hukuk hem de Türk Ceza Kanunu bakımından takip edileceğini ifade eden Arınç, şöyle dedi: “Çünkü TCK’ya göre, suç açık denizde Türk deniz araçlarında işlendiğinde Türkiye’de işlenmiş sayılır. Adalet Bakanlığımız bu konuda gemilerin çıkış yeri itibarıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gerekli talimatları verecektir.”


Vatan