Bakan Bozdağ, Çek Kanunu ile İcra ve İflas Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerin ayrıntılarını anlattı.

Çek ve iflas erteleme konularında yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini ifade eden Bozdağ, düzenlemelerle bu alanlardaki sorunların çözüleceğini belirtti.

Daha önce yapılan değişiklikle karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırıldığını anımsatan Bozdağ, bu konuda gelen talepler doğrultusunda, hapis cezasını da içeren bir düzenleme ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"TBMM Başkanlığına sevk edilecek tasarıda çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezası öngörülmekte. Adli para cezasının ödenmemesi halinde de bu ceza hapse dönüşecektir. Ancak verilen adli para cezası çekte karşılıksız kalan miktardan daha az olamayacak. Yani çekin bedeli ne kadarsa adli para cezası da o kadar olacaktır. Çekin ödenmesi halinde bu adli para cezası ortadan kalkmış olacaktır. Ödenmemesi halinde de bu hapse dönüştürülecek. Hapis cezası ertelenmeyecek, ön ödeme kapsamında olmayacak, uzlaştırma kapsamında olmayacak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanmayacak."

Çeki ödemeyenin seçenek yaptırımlardan istifade edemeyeceğini bildiren Bozdağ, çekle ilgili konularda daha önceden ceza hakimliklerinde yargılamalar yapıldığını hatırlattı.

Karşılıksız çekin yargılanmasının bundan sonraki süreçte İcra Hakimliklerinde yapılacağını ve usulde icra hakimliklerinin tabi olduğu usulün dikkate alınacağını kaydeden Bozdağ, "Bu hızlı bir yargılamayı gündeme getirecektir. Çeke olan güven büyük itibar kaybetmişti. Bu düzenlemeden sonra çek yeniden güvenli bir araç haline dönüşecektir." ifadelerini kullandı.

"İflas erteleme bir yıl olacak"

İflas ertelemenin de son yıllarda kötü kullanıldığına işaret eden Bozdağ, çok sayıda kişinin iflas erteleme müessesi işletilirken iflasla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bakan Bozdağ, iflas ertelemeyi bir yandan şirketlerin kötüye kullandığını, öte yandan da hukukun bu kötüye kullanılmaya açık kapılar bıraktırdığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz bunu gördük. Şimdi kanundaki açıklıkları ortadan kaldıran, kötüye kullanılmayı önleyen birtakım tedbirler getiriyoruz. Bu düzenlemeyle iflas erteleme bir yıl olacak. En fazla bir yıl daha uzatılabilecek, eğer iyileştirme emareleri varsa bir yıl daha uzatılabilecek. Ondan sonra uzatma söz konusu olmayacak. Bunun dışında da yasal düzenlemeyle iflas ertelemenin kötüye kullanılan yönlerini tamamını ortadan kaldıran düzenlemeler bu kanunla gelmektedir. İflas erteleme artık başkalarının iflasına yol açan bir müessese olarak kullanılamayacaktır.