Kartal'da çöken 21 kişinin öldüğü, 14 kişinin de yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin 3 kişi gözaltına alınırken 1 şüpheli de adliyede hazır edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin başlatılan soruşturmada, yeni bir gelişme yaşandı.

Habertürk'ten Arzu Kaya'nın haberine göre, Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiğin Yeşilyurt Apartmanı’na ilişkin soruşturmada binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu, yapı ruhsat sürveyanı (İnşaatın sağlık kurallarına uygun olup olmadığını denetleyen inşaat teknikeri) Arzu Keleş Boran gözaltına alınırken proje ve inşaat mühendisi Osman Mısırlıoğlu adliyeye getirildi.

2 ŞÜPHELİ TUTUKLAMAYA, 2 ŞÜPHELİ ADLİ KONTROLE SEVK

Savcılık sorgularının ardından 4 şüpheliden binanın projesini oluşturan Suzan Çayır ve inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan tutuklama talebiyle, yapı ruhsat sürveyanı Arzu Keleş Baran ile proje ve inşaat mühendisi Osman Mısırlıoğlu ise adli control talebiyle mahkemeye sevk edildi.

“KAÇAK KAT ATILDIĞINI SONRADAN ÖĞRENDİM”

İnşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ifadesinde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini söyleyerek, “İnşaatı 2 yıllık süreç içinde sorunsuz olarak bitirdim. Üzerime düşen yükümlülük hukuken düşmüş olmaktadır. Ben de kaçak kat atıldığını sonradan öğrendim. 3 kat kaçak atılmış olmasına ragmen 99 depreminde zarar görmemiştir. Yıkılmasına 3 kat atılmasının etkisi olduğu gibi daha sonra da ortak alan olan bodrum katın mal sahiplerince iş yerine dönüştürülüp binanın ön tarafından perde kesilerek iş yeri haline getirilmiştir. İş yeri mobilya atölyesi olarak kiraya verilmiştir. Mobilya atölyelerinin ürünleri ağır olduğu için yapmış olduğu titreşim binayı olumsuz etkilemiştir” dedi.

“APARTMAN SAKİNLERİ FACİA OLMASINDA ETKEN OLMUŞTUR”

Konut alanlarında bu tip işletmelere izin verilmediğini söyleyen Mısırlıoğlu, “Ayrıca bodrum katının komple su içinde olduğu, bunun da perde duvara zarar vereceği için binanın yıkılmasında önemli etkisi olmuştur. Apartman sakinleri bunları görmesine rağmen önlem almamaları bu facia oluşmasında etken olmuştur. Allah ölenlere rahmet eylesin. Ben kurallar içinde binayı yaptırdım. Görev sorumluluğu içinde binanın plan projesine uygun yapılmasını sağlattım. Görevimi yaptım” dedi.

“EKSİKLİĞİM, HATAM OLMAMIŞTIR”

Bir diğer şüpheli binanın projesini oluşturan Suzan Çayır ise, “Şuana kadar yaptığım tüm mimari projelerden yasal olmayan herhangi bir olay tespit edilmemiştir. Benim çalışmam bir binanın ruhsat alıp çalışmaya başlaması için yapılan hazırlık dönemidir. Benim hazırladığım projede Büyükşehir ve ilgili belediyeden onay görür. Hazırlanan proje de ilgili kurumlar tarafından tasdik edilmiştir. Daha sonra inşaatın yapımına başlanır. Yapımıyla ilgili herhangi bir bilgim yoktur. 27 sene önce olmuştur. Hem geçen yıllar hem de yapmış olduğum proje sayısı nedeniyle ben bu projeyi hatırlayamadım. Basında gördüğümde fark ettim projenin bana ait olduğunu da bilmiyordum. Eksik bir şey söz konusu değildir. Mimari proje yapıya uygun olarak yapılmış ancak projeye uygun olmayan ilave yapılmıştır. Bunları bilmem mümkün değildir. Bunu takip etmemi gerektirecek bir yükümlülüğüm yoktur. Proje ile ilgili tüm onaylar ve izinler alınmıştır. Olaydan dolayı çok üzgünüm. Herhangi bir eksikliğim, hatam olmamıştır” şeklinde savunma yaptı.

2 TUTUKLAMA, 2 ADLİ KONTROL KARARI

Mahkeme Suzan Çayır ve Uğur Mısırlıoğlu’nun “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçlarından tutuklanmasına, Arzu Keleş Baran ve Osman Mısırlıoğlu’nun yurt dışına çıkış yasağı olmak üzere adli kontrolle serbest kalmasına karar verdi.

VATANDAŞLAR EŞYALARINI TOPLUYOR

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın bulunduğu sokaktaki Nuri Bey Apartmanı sakinleri, eşyalarını almaya başladı.

Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokağı'nda 6 Şubat Çarşamba günü çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın yakınındaki binalardan biri olan ve çökme tehlikesi bulunduğu için boşaltılan Nuri Bey Apartmanı'nda, bina sakinleri eşyalarını topluyor.

Bina sakinleri evlerine girerek yük asansörüyle eşyalarını dışarı çıkararak nakliye araçlarına yüklüyor.

Nuri Bey Apartmanı'nda bugün 3 saatte bir 2 daire sakinlerinin eşyalarını alabileceği ve toplamda 4 dairenin boşaltılacağı belirtildi.