Başsavcı Osman Şanal'ın talimatıyla yürütülen soruşturmada tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in eski Barolar Birliği Başkanı Avukat Turgut Kazan, soruşturma dosyasının İstanbul’a gönderilmesini NTV’ye değerlendirdi.

Avukat Turgut Kazan, şunları söyledi:

“Erzurum’da bir ‘militan’ın dosyayı kaçırması olayı var. Bu kaçırmanın Başbakan’ın hukukçu kurmaylarıyla yapılan toplantıda planlandığı ve Adalet Bakanı’na hazırlanan metnin okunması sürecinde, anlaşılan o ki HSYK’nın kararı tebligat aşamasında tutuluyor. Paslaşılarak, yetkisi alınmış bir savcının yetki kararı tebliğ edilmemiş ve kaçırma imkanı yaratılmıştır.

Biz dün bütün gün Erzurum’da, adliyedeydik. Orada canlı yayın araçları, 100’ün üzerinde gazeteci vardı. Herkes dosyanın orada olduğunu düşünüyordu. Doğalı da oydu.

Biz savcıyla, başsavcı vekiliyle konuştuk, izah ettik. Dosyanın kaçırılmasından haberleri yoktu. Dilekçemiz alındı, havalesi yapıldı. Biz de dosya oradadır diye döndük. Paslaşılan oyun, tebligatı geçiktirerek kendileriyle sıkı fıkı olan ‘militan’ın yetkisi devam ettiği imkanını yaratmak, dosyanın kaçırılması için zemin hazırlamakmış.

Adalet Bakanlığı’yla paslaşılarak, 'savcı diye bir militan', görevi kötüye kullanma suçu işlemiş, dosya kaçırılmıştır.

Biz dilekçe verdik; ‘HSYK yetkisini kaldırmıştır. Bu durum bilinmektedir. Ama buna rağmen aramalarda ele geçen evrakları açmaya çalışmaktadır. Bunun önlenmesi gerekiyor’ dedik. Henüz tebligat yapılmadığı için reddedildi. Bizim dilekçemize rağmen bu kaçırma işlemi gerçekleşmiştir.

Dosya İstanbul’a getirildiği için artık gerekli işlemleri burada yapacağız. Süreç bu şekilde işyecekse herhalde müvekkilim de İstanbul’a getirilebilir.”

ntvmsnbc