Cihan'a konuşan Burkay, AK Parti'yi ise sivil ve demokratik bir Anayasa'yı gündeme getirememesi nedeniyle eleştirdi. 2007 seçimlerinden sonra iyi bir rüzgâr yakalayan AK Parti'nin bunu yeterince iyi değerlendiremediğini öne süren Burkay, yeni bir Anayasa yerine ortada sadece bir değişiklik paketi olduğunu; bunda bile geç kalındığını vurguladı. Burkay, eleştirilerini, "Bu değişiklik paketi en azından daha kapsamlı olabilirdi." sözleriyle sürdürdü.

AK Parti'nin içinde bulunduğu durumun da iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Burkay, şunları söyledi: "Biliyoruz ki AK Parti çok sıkıştırıldı, yapmak istediği değişiklikler hem statükocu güçler tarafından engelleniyor hem de yargı kuşatması altında ve sürekli engelleniyor. Bu engellemeler de 12 Eylül Anayasası'na dayanıyor. Bu aşamada, sivil ve demokratik bir Anayasa yapılamasa bile, bu engellemeleri aşmak adına AK Parti bu değişikliklere ihtiyaç duydu. Bunlar da önemli değişiklikler ve desteklenmesi gerekir. Yetersiz görsek, gönlümüze göre bulmasak bile."

"HER ŞEYE RAĞMEN BDP DEĞİŞİKLİĞE DESTEK VERMELİ; BU, ONLARIN DA YARARINA"

AK Parti'nin, BDP'nin önerilerini dikkate almamakla hata yaptığının altını çizen Kemal Burkay, "Bütün bunlara rağmen, BDP'nin tavrını olumlu bulmuyorum. Her şeye rağmen eleştirileriyle birlikte desteğini vermeliydi. Çünkü değişiklikler son derece önemli. Buna karşı olmak ise CHP'den, MHP'den, statükocu güçlerden yana olmak demektir." dedi.

Anayasa değişikliğine destek vermesinin BDP'nin kendi yararına da olduğunu, en azından parti kapatmalarının güçleştirileceğini söyleyen Burkay, "Demokles'in Kılıcı, her zaman BDP'nin de başının üstünde sallanıyor." hatırlatmasını yaptı.

BDP'NİN TAVRINI İMRALI'DAN GELEN AÇIKLAMALARA BAĞLADI

Kemal Burkay, BDP'nin demokrasiden yana olduğunu göstermesi adına bu değişikliklere destek vermesi gerektiğine, aksi takdirde kendi tabanından da tepki göreceğine dikkat çekti. Partinin Anayasa değişikliğinde takındığı tutumda İmralı'dan gelen işaretlerin etkili olduğu yorumunu yapan Burkay, "Yakın zamanda İmralı'dan talihsiz açıklamalar geldi. İmralı'dan Anayasa değişikliğine karşı gelinmesinin de ötesinde, bu meselenin CHP ve MHP koalisyonuyla çözülebileceği anlamında şeyler de söylendi, federasyonlardan bahsedildi. Bütün bunlar garip şeyler; konuyla alakası olmayan şeyler." dedi.

"BDP, STATÜKOYU KORUMAYA ÇALIŞAN PARTİLERLE NASIL YAN YANA GELEBİLİR?"

İmralı'dan gelen işaretleri kasteden Burkay, şunları söyledi: "BDP, dışarıdan gelen bu tür müdahalelere hayır demeli, bunlar bir halkın yararına değil. Kararlarında İmralı'ya değil, halka ve tabana bakmalı, politikalarını kendi belirlemeli. CHP ve MHP'nin tavrı ortada; onlar hiçbir değişiklik istemiyor, statükoyu korumaya çalışıyorlar. Peki, BDP nasıl onlarla yan yana gelebiliyor? Bu olumsuz durumu BDP'li arkadaşlarımın da görmemelerinin mümkün olmadığını sanıyorum. Bazı engelleri aşamıyorlar, bu da talihsiz bir durum. Bizim beklentimiz; onların bu engelleri aşması. Çünkü bütün hatalarına, günahlarına rağmen, BDP'nin oynayabileceği bir rol var, parlamentoda grubu var, kitlesi var. Halk onlardan olumlu bir tavır bekliyor. Kürt halkını düş kırıklığına uğratırlarsa, bu onlar için iyi olmaz, diyorum."

'ÖCALAN'I ERGENEKON YÖNLENDİRİYOR' İDDİASI

Kemal Burkay, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın ise Ergenekon tarafından yönlendirildiğini iddia etti. Burkay, "(Öcalan'a) Askeri bürokrasinin yön verdiği sır değil. Öcalan İmralı'dan alınıp Adalet Bakanlığı'na bağlı sivil bir cezaevine konulmalı. Aksi takdirde bu tür olumsuzluklarla, sürprizlerle sürekli karşılaşmak şaşırtıcı olmaz." ifadelerini kullandı. (CİHAN)