İşte bu konu yargı mensuplarının resmi sitesi adalet.org’ta hakim ve avukatlar tarafından masaya yatırıldı.

Avukat Hüseyin Vadi Dalkılıç, adalet.org’ta yaşanan tartışmayı şöyle gündeme getirdi:

“Birçok alışveriş merkezinde çalışanların oturması yasak, işin niteliği gereği çoğu durağan olan örneğin teknoloji marketlerde sürekli 8 saat ayakta durmaya zorlanması, aksi halde iş akdinin feshi mobbing içinde değerlendirilebilir mi?

Ben bu durumun verimi azalttığını, işçiye eziyet olduğunu, işçinin işinden soğumasına sebep olduğunu düşünüyorum, hiçbir zaman da işçiler ayakta diye o işyerine özellikle gitmedim...”

“TÜM ÇALIŞANLARIN MOBBİN'E MARUZ BIRAKILMASI EŞYANIN TABİATINA UYGUN SAYILMAZ”

Avukat Hüseyin Vadi Dalkılıç’a ilk yanıt Avukat Saim Dikici’den geldi. Avukat Dikici, “Mobbing, temelde ayrımcılığa işaret eder ve tüm çalışanların mobbin'e maruz bırakılması eşyanın tabiatına uygun sayılmaz, diye düşünüyorum. Ancak çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tüm gün ayakta durmanın işçi sağlığı için sakıncalı olduğu vs gibi nedenlerle durumun düzeltilmesi işverenden talep edilebilir. Düzeltilmezse haklı nedenle fesih kapsamında konunun ele alınabilmesi mümkün olabilmelidir” ifadelerini kullandı.

YARGITAY ÜYESİ ERGİN: AYAKTA KALMAYA BAĞLI RAPOR ALINMASI DA İYİ BİR TEDBİR

Yargıtay Üyesi Hakim Abdullah Ergin ise Avukat Saim Dikici’ye katıldığını “Ben de Saim Bey gibi düşünüyorum” sözleriyle belirtti. Yargıtay Üyesi Ergin “Dilekçe ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi, karşılanmazsa haklı sebeple tek taraflı fesih düşünülebilir. Hekime müracaat ile ayakta kalmaya bağlı rapor alınması da iyi bir tedbir ve ispat kolaylığı sağlar” değerlendirmesinde bulundu.

“İNSAN DOĞASINA UYGUN OLMADIĞI GİBİ, ZANNIMCA DA EZİYETTİR”

Avukat Cumhur Okyay da “Sürekli 8 saat oturana, sabah ve öğleden sonra, kalk sigara, çay kahve iç denilirken; 8 saat sürekli ayakta durmak, insan doğasına uygun olmadığı gibi, zannımca da eziyettir” diyerek “mobbing” değerlendirmesine katıldığını işaret etti.

“İşçi niye müracaat ediyor da şu kış günü bir de feshedip, cüz'i maaşından oluyor?” diye soran Avukat Okyay şöyle devam etti:

“Zannımca, İş hukukunun düzenleyici kaidelerinden ( âmir değil) bazıları, sosyal kamu düzenine ilişkindir. Mevzuat, halletmiştir, ya da halletmesi gerekir. Kulağıma geldiğine göre; Gocuman market bilmem ne, zaruret halindeki, kadın vs. bir iki ay çalıştırıyor; deneme müddetidir, al bakem 300-400 verip gönderiyor. Neyse... Evlere şenlik... Saygılarımla...”

“İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜŞÜMDÜR HEP”

Hakim Fuat Şenoğlu, “mobbing” değerlendirmesine şu sözlerle destek verdi:

“Ceza hakimi olduğum için, hukukçu olarak bir fikrim var ama, haddimi aşarak bir yorum yapmak istemem, bu bağlamda işin pozitif özel hukuki boyutunu tam bilemiyorum; ama, mevcut bu anlayışın-uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu düşünmüşümdür hep. Nitekim çalışan işini yapmak zorundadır, ama eziyet çekmek zorunda değildir, üstelik insanlar atlar gibi ayakta dinlenemezler, ki, kimsenin de kölesi değildirler.”

Kaynak: Caner Taşpınar / Odatv.com