Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Doğan Yayın Holding’in vergi davalarına bakan mahkemelerin DYH lehine karar verdiği tarihten sonra bir müfettiş görevlendirmesi olmadığını açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis Adalet Komisyonu çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, “Bugün (dün) bazı gazetelerde DYH’nin vergi davalarına bakan mahkemelerin şirket lehinde karar verdiği tarihten sonra Adalet Bakanlığı’nın müfettiş görevlendirildiği şeklinde haberler var. Siz ne zaman müfettiş görevlendirdiniz?” sorusu üzerine, şu bilgileri verdi:


“Şimdi tabii bizim yaklaşık Ekim ayının başında gazetelerde yer alan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemiyle oynandığı şeklindeki haberler ve şikayetler üzerine, 9 Ekim tarihinde yapılan inceleme amaçlı bir görevlendirmemiz var. O görevlendirmeden sonra bugüne kadar herhangi bir görevlendirme söz konusu değil. Muhtemeldir ki, o görevlendirme kapsamında çalışan müfettişleri bu şekilde yorumlamış olabilirler. Ama bizim 9 Ekim’den sonra yapılmış bir görevlendirmemiz söz konusu değil.”

Rutin bir incelemeydi

Ergin, 9 Ekim’deki müfettiş görevlendirmesine ilişkin olarak, “Buna rutin bir inceleme süreci diyebilir miyiz?” şeklindeki soru üzerine de, “Tabii ki. O gazetede çıkan haberler üzerine biz bu tip haberlerin tamamını inceleriz. İnceleme sonunda gerek görülürse soruşturmaya geçilir. Dolayısıyla o tarihlerde bu haber ve şikayetler üzerine inceleme başlatılmış idi. Ama o tarihten sonra yapılmış bir inceleme onayımız söz konusu değil” yanıtını verdi.

Ergin, “Doğan Yayın Holding’in vergi davalarıyla ilgili bir müfettiş incelemesi var mı?” yönündeki bir başka soru üzerine, “9 Ekim tarihinden sonra olan hadiseler için yapılmış bir inceleme olmadığını ifade ettim. UYAP’la ilgili iddiaları incelemek için müfettişler inceleme yapıyor. İnceleme sürüyor. Teftiş bittikten sonra sonucu bakanlığa ulaştırılır” dedi.

Vakit, Sabah ve Habertürk’te dün yayınlanan haberlerde Adalet Bakanlığı müfettişlerinin, 6. Vergi Mahkemesi başta olmak üzere İstanbul Vergi Mahkemeleri’nin bulunduğu Yenibosna Adliyesi’nde hafta başında soruşturma başlattığı duyurulmuştu.

Söz konusu soruşturma Habertürk’te “Doğan’ın vergi davalarına Bakanlık soruşturması”, Sabah’ta “Adalet Bakanlığı müfettişleri Doğan davasını incelemeye aldı”, Vakit’te ise “O mahkemeye müfettiş incelemesi” başlıkları ile verilmişti.


VATAN