Kararda, nöbetçi hakim Oktay Kuban tarafından 1 Nisan'da, dosyada somut olgular ile çelişen soyut gerekçeye dayalı tahliye kararının usul ve yasaya aykırı bulunduğu belirtildi. Bu nedenle mahkeme 19 şüpheli hakkındaki tahliye kararının kaldırılmasına karar verdi ve şüpheliler hakkında yakalama emri çıkardı. Soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay hakkında da yakalama emri çıkarıldı. Olcan, şu ana kadar Ergenekon ve Balyoz darbe planı soruşturmalarında tutuklanan en üst rütbeli asker. Emekli Tümamiral Özer Karabulut'un tahliyesine yapılan itiraz ise reddedildi.

Balyoz soruşturmasının tutuklu şüphelilerinin, tahliye olabilmek için İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Oktay Kuban'ın nöbetini bekledikleri basına yansımıştı. Gazetelerde yazılanların tamamı gerçekleşmişti. Kuban'ın 19 şüpheliyi tahliye etmesi büyük tepki çekmişti. Kuban, toplu tahliyesine gerekçe olarak, 'şüpheliler hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların bulunmamasını' göstermişti. Kuban, kararında, 'tutuklama nedenlerinin şüpheliler yönünden söz konusu olmadığını, bu anlamda şüphelilerin kaçmaları, saklanmaları, delilleri gizleme, yok etme veya değiştirmeleri ya da mağdur, tanık veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmaları hususlarında somut hiçbir olgunun bulunmadığını' ileri sürmüştü.

Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Oktay Kuban, 'Kafes' soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianameye muhalefet şerhi koymuştu. Aynı hakim, 'Kaos Planı'nın altında imzası bulunan Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de tahliye edilmesi yönünde oy kullanmıştı.

10. AĞIR CEZA TAHLİYE ETMEMİŞTİ

Çetin Doğan'nın da aralarında bulunduğu bazı tutuklular 26 Şubat 2010'da İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir ve şiddet yoluyla ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Doğan'ın avukatları daha önce de tahliye talebinde bulunmuştu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukatların tutukluluğa yaptıkları itirazı reddetmişti. Mahkeme heyeti, 5 Mart 2010'da 'kuvvetli suç şüphesi ve delillerin tam olarak toplanmadığı' gerekçesiyle aralarında Çetin Doğan, Engin Alan, Feyyaz Öğütçü'nün de bulunduğu şüphelilerin tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Zaman