İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden(AKOM) yapılan açıklamaya göre kar yağışı Pazartesi akşamına kadar sürecek. Yoğun kar yağışı Marmara Bölgesi'nde hayatı durma noktasına getirdi.

İstanbul'un bir bölümü ve Trakya karanlıkta

Yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul'un Avrupa yakasında sık sık elektrik kesintileri meydana geldi. Dün akşam saatlerinde başlayan elektrik kesintileri nedeniyle kalorifer ve kombi sistemleri de uzun süre çalışmadı.

AKOM Boğaz geçişi enerji hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle İstanbul'un bazı bölgelerinde 50 dakika süreyle elektrik verilemediğini açıkladı. Bedaş ve Ayedaş ekiplerinin arızayı kademeli olarak giderdiği ve kesinti olan bölgelere elektrik verilmeye başlandığı duyuruldu.

Elektrik kesintisi nedeniyle İstanbul metrosu Taksim - Atatürk Oto Saniye istasyonları arasında ulaşım zaman zaman aksadı. Elektrik kesintisi sırasında trenler istasyonlara aküler yardımıyla ulaştı. Yurttaşlar trenlerde kalmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Bu arada elektrik kesintileri, bazı bölgelerde su kesintilerine de yol açtı.

İstanbul'daki kar, tipi ve şiddetli soğuk şehir içi ulaşımı da olumsuz etkiledi. Sabah işyerlerine gitmek için evden çıkan yurttaşlar zor anlar yaşarken, toplu ulaşım araçlarını kullanması dikkat çekti.

 

AKOM'dan kombi uyarısı

AKOM ayrıca elektrik kesintisi nedeniyle bazı bölgelerde doğalgaz kesintilerinin de meydana geldiğine dikkat çekerek, "Vatandaşlar elektrik kesildiğinde kombilerini mutlaka kapatmaları gerekiyor. Kapatılmadığı takdirde ani yüklenme ile bina girişlerinde bulunan regülatörlerde atmalar meydana gelebilir. Bu tıkanıklığın giderilmesi için İGDAŞ acil yardım ekipleri çalışıyor. Ancak genel kesintilerde sorunun büyümemesi için elektrik kesildiğinde kombiler mutlaka kapatılmalı. Elektrik geldikten sonra açılmalı" şeklinde uyardı.

 

Vali Güler: 24 saat çalışıyoruz

İstanbul Valisi Muammer Güler olumsuz hava koşullarına karşı gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, İl Afet ve Koordinasyon Merkezi'nin 24 saat çalışacağını belirterek şöyle konuştu:
"Akşamdan itibaren yüksek kesimlerde kar yağacak. Bugünden itibaren tipi şeklinde kar yağışı bekleniyor. Özellikle rüzgarın zaman zaman hızını artıracağı, 60-70 kilometreye kadar, hatta zaman zaman 80-90 kilometreye kadar fırtına şeklinde eseceği ifade edilmiştir. Tedbirler de buna göre alındı. Genel hayatı etkileyecek şekilde bir kar yağışı en son 2004'te yaşandı. 'İlimizde 'örtü' teşkil edilecek bir kar yağışı son 3 yıldır görülmedi. Meteoroloji, bugün ve pazar günkü kar yağışlarının 'örtü' teşkil edecek tarzda yağacağını ve tipi şeklinde olacağını belirtti."

 

Zincirsiz araçlara izin verilmiyor

Vali Güler ayrıca, tipi şeklinde yağacak kar nedeniyle karayolu ve deniz yolunda aksamalar yaşanacağını belirterek şöyle dedi:
"Vatandaşlara, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Herkes olumsuz havanın yaratacağı etkileri dikkate alarak, trafikte dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın, mümkün olduğunca, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz. İnsanların kar yağışlarının etkili ve tipi şeklinde olduğu yerlerde, E-5 ve TEM otoyolunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Herkes, araçlarında takoz, zincir ve çekme halatını mutlaka bulundurmalı. Kar lastiği bulunan araçlardan da zincir istiyoruz. Bazen aşırı kar yağışında, kar lastiği yeterli olmayabiliyor. Tipi şeklindeki kar yağışının alındığı dönemlerde, özellikle gişelerde, kavşaklarda ekiplerimiz zincirsiz araçların seyrine izin vermeyecektir. Hatta tipinin artması halinde zaman zaman 'belli şerit azaltmalarıyla' olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacaktır."

Yurttaşların ana yollar üzerindeki emniyet şeritlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Güler, özellikle 2004'te emniyet şeritlerinin işgal edilmesinin çok büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu konuda yurttaşlardan hassasiyet beklediklerini söyledi.

 

Son yılların en soğuk kışı

İstanbul'da Pazartesi günü de yoğun kar yağışı görülecek. Sıcaklığın bir kaç gün boyunca 0'ın altında olacağı belirtildi. Son 50 yılda kaydedilen en düşük sıcaklık, 1960 yılındaki -11.6 derece olmuştu. Yetkililer, önümüzdeki hafta sıcaklıkların bu seviyelere ineceği uyarısında bulundu.

 

Çatılar uçtu

İstanbul'da gece boyunca devam eden yağmur ve şiddetli fırtına bir çok evin çatısının muçmasına neden oldu. Pendik Abdi İpekçi caddesi Yasin Sokak'ta bulunan bitişik iki binanın çatısı şiddetli rüzgar nedeniyle uçtu. Çevredeki binaların pencerelerini kıran çatılar sokakta park halinde bulunan üç aracı üzerine düştü.

Esenler Selimiye Caddesi üzerinde beş katlı binanın çatısı fırtına nedeniyle park halindeki araçların üzerine uçtu. Bazı evlerin camlarının kırıldığı olayda, ölen ya da yaralanan olmadı.

 

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ karanlıkta

Trakya bölgesinde enerji nakil hatlarındaki arıza nedeniyle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'a verilen elektrik kesildi. TREDAŞ(Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.) Genel Müdürü Ahmet Erdoğan, kendilerinden kaynaklı herhangi bir arızanın söz konusu olmadığını belirterek, TEAŞ'ın ulusal elektrik dağıtım sistemindeki arıza nedeniyle bu 3 ile saat 08.00'den itibaren elektrik verilemediğini açıkladı.

 

Yollar kapalı

Yoğun kar yağışı bir çok yolun kapanmasına da yol açtı. TEM Otoyolu Edirne istikameti, Hadımköy gişelerinden itibaren otomobillere kapatılırken, sadece büyük araçlara açık olan kara yolunda ulaşım, kontrollü yapılabiliyor. Bununla birlikte İDO feribot ve dış hat deniz seferleri ile, Haliç ve Bostancı şehir hatları vapur seferleri de kar yağışı yüzünden iptal edildi.

Ayrıca Edirne'de Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan Hamzabeyli sınırkapısı yolu ulaşıma kapandı.

ANKA