MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Üniversitelerde Başörtüsü Sorununda gelinen nokta" başlıklı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin kanayan yarası üniversitelerde başörtüsü konusunda yaşanan son gelişmelerin bu sorunun, bugüne kadar çözümsüz kalmasının nedenlerini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. MHP'nin bu konudaki ilke yaklaşımını baştan itibaren açık ve somut olarak ortaya koyduğunu ve siyasi partileri istismar hesaplarından uzak ve iyi niyetli ortak çözüme katkı yapmaya davet ettiğini kaydeden Bahçeli, bu çerçevede başörtüsü serbestisinin sınırlarının kesin çizgilerle belirlenmesi gerektiğini özellikle vurguladığına dikkat çekti. Bahçeli "Bu düzenlemenin münhasıran üniversitelerle sınırlı kalacağının bir yasal güvenceye bağlanmasını ve siyasi partilerin bu yöndeki iradelerini tereddüde yer bırakmayacak şekilde açıklamalarını önermiştir. Ancak, bu konuyu istismar aracı olarak gören, istismar tahterevallisinin iki kutubu olan AKP ve CHP'nin siyasi hesapları nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında ortak bir uzlaşı zemini bulunamayacağı anlaşılmaktadır" dedi.

Yargıtay Başsavcısı ve YÖK Başkanı'na sert tepki

Bahçeli yazılı açıklamasında, başörtüsü konusundaki açıklamaları nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a tepki gösterdi. Bahçeli tepkisini "Öte yandan yasal yetkileri ve konumu kanunla belirlenmiş olan YÖK başkanının bu konuda yetkilerini aşan girişimlerde bulunması, üniversite öğrenci seçme sınavları ve kamu personeli seçme sınavları için resen düzenlemeler yapması ve bu konuda sürekli görüş beyan etmesi sorunun çözümsüzlüğe itilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemeler TBMM'nin görev ve yetkisindedir. Yargı organlarının anayasal yetkilerinin sınırları da anayasa ve kanunlarla belirlenmiştir. TBMM üzerinde 'yargı kayyumluğu' tesisi anlamına gelecek açıklamalar bu bakımdan TBMM'nin görev ve yetkilerine kabul edilemez müdahalelerdir.Her kurum ve kuruluş anayasal çerçeveye ve demokratik parlamenter rejiminin icaplarına riayet etmekle sorumlu olduklarını unutmamalıdır" sözleriyle ortaya koydu.

'İktidar partisinin başlatacağı girişimi desteklemeye hazır'

Bahçeli, gelinen noktada MHP'nin 2008 yılında AKP ile varılan yazılı mutabakatın bütün unsurlarına bağlı olmayı sürdürdüğünü ifade ederek "MHP iktidar partisinin bu esaslar çerçevesinde TBMM çatısı altında başlatacağı girişimi desteklemeye hazırdır" dedi. (ANKA)



Yargıtay'dan Başörtüsü açıklaması