İlk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Merkel, Anıtkabir Özel Defteri'ne,  "Modern Türkiye'nin babası Mustafa Kemal Atatürk'ün eserine saygıyla. Almanya gelecekte de Türkiye'ye yolunda eşlik edecektir" yazdı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde Başmüzakereci Egemen Bağış ile bir araya gelen Merkel, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluştu. Görüşme sürüyor.

Merkel, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek.

Merkel, son olarak 2006 yılında Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Akşam saatlerinde Başbakanlık rezidansında Erdoğan'ın onuruna vereceği yemeğe katılacak olan Merkel, pazartesi akşamı İstanbul'a geçecek.

İstanbul'da salı günü Ayasofya Camisini ve Mavi Camiyi gezecek olan Merkel'in, daha sonra Alman Lisesi'ni ziyaret ederek, burada öğrencilerle bir tartışma paneline katılacağı, ardından Alman cemaatinin dini temsilcileriyle görüşeceği belirtildi.

İstanbul'da aynı gün Almanya'nın Essen kentinin ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle verilecek konsere katılacak olan Merkel, salı akşamı Almanya'ya dönecek.


Merkel'e ziyareti sırasında göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile çok sayıda Alman ve Türk işadamı eşlik ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de bugün yapacağı resmi görüşmelerinde Ortadoğu barış sürecinin ve İran ile olan ilişkilerin de ağırlıklı olarak gündeme geleceğini söyledi.


Merkel, Erdoğan'a barışın simgesi olan bir beyaz güvercin biblosu ve beraberinde bir mektup hediye etti...

Merkel'den beyaz güvercin

Merkel, Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmenin başında Lara isimli dokuz yaşındaki öğrencinin yaptığı "beyaz barış güvercini" biblosu hediye etti ve öğrencinin şu mesajını iletti:

"Merhaba! Bu güvercin sana geldi. Onu Unna şehrinde Katharinenschule'de okuyan Lara adında dokuz yaşındaki bir çocuk yaptı. Güvercin 'barış'ın sembolü. Birkaç gün ona baktıktan sonra onu bu yazı ile dünya barışını devam ettirmek için bir kişi veya kuruluşa gönder. Bize de hemen, mümkünse çektiğin bir resim ile birlikte bir mail yolla. Böylece biz de güvercinin 'barış yolu'nu takip edebiliriz. Bununla sen de Margaretenhöhe Essen'deki ilkokullarının, Hattingen'deki Franziskusschule'nin, Unna'daki Katharinenschule'nin, ayrıca İstanbul ve Pecs'deki okulların barış hareketine katkıda bulunmuş olacaksın."

Angela Merkel, Başbakan Erdoğan'a Katharinenscuhule'nin mail adresini de verdi.

Erdoğan ile basın üzerinden gerilim

Ankara'daki buluşma öncesi Erdoğan ile Merkel, basın üzerinden bir gerilim yaşamıştı.
Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da eğitim dili Türkçe olan okulların açılması önerisine, "Bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum" yanıtını vermiş, bunun üzerine Erdoğan da, "Türkiye şamar oğlanı mı? Türkiye'de Almanca eğitim yapan okullar var. Biz rahatız. Üniversite talebinde bulundular. Beykoz'da 120 dönüm fidanlık yeri veriyoruz. Merkel'den bu yaklaşımı hiç beklemezdim.  Merkel'e bu düşüncelerimi ileteceğim" demişti.

Merkel, Türkiye'ye gelmeden hemen önce yaptığı açıklamada da, uyum sürecinin başarılı olabilmesi için Almanca öğrenilmesinin ve Alman yasalarına uyulmasının önemine vurgu yaptı.

Merkel, uyumun asimilasyon olarak görülmemesi gerektiğini, önemli olanın uzun yıllardan bu yana Almanya'da yaşayan göçmenlerin toplumda başarılı olmasının, istihdam piyasasına ve aile yaşamına katılmasının sağlanması olduğunu belirtti.

Uyum sürecinde ilerlemeler sağlandığını ifade eden Merkel, Başbakan Erdoğan ile Berlin'de Başbakanlık'ta öğrenciler ile sohbet ettiklerinde, Türk kökenli öğrencilerin Erdoğan'a ve ülkelerine bağlılık duyduğunu fark ettiğini, ancak kendisinin de Almanya'da yaşayan herkesin başbakanı olduğunu kaydetti.


Cnn Türk