Turan GÜLTEKİN

TÜRKİYE Değişim Hareketi (TDH) Lideri Mustafa Sarıgül’ün, İzmir mitinginde bıraktığı güvercinlerin sarıya boyandığı iddialarına İzmir İl Başkanı Nihat Demirkol’dan yanıt geldi. Demirkol, güvercinlerin ‘Sarıtepe’ ya da ‘Kocatepe’ olarak bilinen cinsten olduğunu belirterek, “Güvercinlerin sarıya boyandığı iddiası tamamen bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Yeryüzünde çok değişik türde ve renkte güvercin var” dedi.
TDH Lideri Mustafa Sarıgül’ün, Pazar günü İzmir’in Bornova Meydanı’nda yaptığı miting sırasında havaya bıraktığı sarı güvercinler, İzmir İl Başkanı Nihat Demirkol’un yaptığı değerlendirme toplantısının ana gündem maddesi oldu.
Sarıgül’ün serbest bıraktığı güvercinlerin spekülasyon konusu yapılmasının bilgi eksikliğinden kaynaklandığını, sprey boyayla serıya boyandıkları iddiasının rastgele ortaya atıldığını söyleyen TDH İl Başkanı Nihat Demirkol şunları söyledi:
“Gerçek şudur. Güvercinler boyanmış falan değildir. Doğada sarı güvercin olmadığı ciddi bir bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bizim Antalya Elmalı’daki gönüldaşlarımızdan, güvercin meraklısı olan bir arkadaşımızın uzun zamanını harcayarak yetiştirdiği bir özel güvercinden bahsediyoruz. TDH mensubu olan bu kişi ‘Kocatepe’ ya da ‘Sarıtepe’ cinsi olan 4 güvercini sayın genel başkana armağan etmek üzere İzmir’e kadar yanında getirmiştir. Bu 2 milyonda bir rastlanan çok nadir bir türün örneğidir. İnsanlarda rastlanan albino denilen beyaz saçlı beyaz kaşlı arkadaşlarımız vardır. Bunlar belli bir pigment hatasıyla yaşarlar, bu güvercinler türü de buna benzer.”


‘MAVİ GÜVERCİN DE VAR’

Güvercinlerin boyanmamış olduğunu ispatlamak için Antalyalı yetiştiriciden örnek istediklerini ancak toplantıya yetiştiremediklerini anlatan Demirkol, dünyada yaşayan sarı güvercin cinslerinden bazılarını slayt gösterisi yaparak gösterdi. Sarıgül’ün bıraktığı güvercinler arasında kırmızı renkte bir güvercinin de bulunduğunun sorulması üzerine ise Demirkol, “Bazı medya organlarında Bornova’daki çöplüklerden belediye görevlilerinin onlarca sprey boyayla boyandığı için ölmüş güvercin toplandığı yazıldı, güvercinler birkaç taneden ibarettir, kırmızı güvercin için bir şey söylemeyeceğim. Çeşitli meslek odaları ve sivil toplum örgütünün temsilcileriyle görüşüp durumu anlattım. Ulaşamadığım kişiler de oldu ama doğada zannedildiğinden daha çok fazla türde ve renkte güvercin var, soru bildiğim yerden geldi, 8- 10 yıl önce dünyadaki ve ülkemizdeki güvercin türlerini incelemek fırsatı bulmuştum, çok fazla güvercin var. Mavi güvercin de var.” (dha)