İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi eski Üyesi Hüseyin Sağ, Özelleştirme İdaresi Başkan ve yetkilileri hakkında İsanbul'da "sit alanı sınırları içerisinde yer alan bir taşınmazı ekonomik rant sağlamak amacıyla satışa çıkardıkları" gerekçesiyle suç duyrusunda bulundu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçesinde, İstanbul Ortaköy mevkiinde bulunan bir taşınmazın, Gayrımenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun kararı ile sınırları belirlenen doğal ve tarihi sit alanı sınırları içerisinde kaldığının ifade edildiği belirtildi.
Söz konusu taşınmazın, 5 Şubat 2004 yılından Resmi Gazete'de yayımlanarak satışa çıkarıldığı kaydedilen dilekçede, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin taşınmazın sit alanı içerisinde bulunulduğu gerekçesiyle satışının mümkün olmadığı yönünde verdiği karar da anımsatıldı.
Mahkemenin kararının ardından, taşınmazın Boğaziçi Köprüsü ve bağlantı yolların yapımı için kamusal gerekçelerle kamusallaştırıldığı daha sonra özelliştirme kapsamına alındığı vurgulanan dilekçede, bunun üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devredilen taşınmazın, tekrar satışa sunulduğu ve taşınmaza ait imar planınında değişiklik yağıldığının altı çizildi.

-"KAMU YARARI AMACI GÖZARDI EDİLMİŞ"-

İmarda yapılan değişikliğin, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunun ifade edilen suç duyurusu dilekçesinde söyle denildi:
"Söz konusu alan, Boğaz ve çevresindeki alanın imar durumunu düzenlemek üzere özel olarak kabul edilmiş olan 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamındadır. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, Boğaziçi alanına ait özelliklerin, vadi-yeşil alan bütünselliğinin ve coğrafi, doğal yapı sürekliliğinin ve doğal güzelliklerinin, kültürel ve tarihi değerlerinin kamu yararı gözetilerek korunması, geliştirilmesi; bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılaşmanın sınırlanması için uygulanacak imar mevzuatının belirlenmesi ve düzenlenmesi amacıyla çıkarılmıştır.
Karayolu arazisinin imar planları sorumsuzca ve kısa vadeli ekonomik çıkarlar doğrultusunda bilimsel gerçeklere uyulmadan alınmış kararlar ile değiştirilmiş ve kentin tarihi, doğal ve ekolojik yapısı katledilmiştir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kendisine koşullu olarak devredilmiş olan taşınmazı, kamu yaran amacını, şehircilik ilkelerini gözardı ederek, taşınmazı bir spekülasyon aracı olarak kullanmıştır."
Dilekçede, Özelleştirme İdaresi Başkan ve yetkilileri hakkında "sit alanı sınırları içerisinde yer alan bir taşınmazı ekonomik rant sağlamak amacıyla satışa çıkardıkları" gerekçesiyle kamu davası açılması istendi.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)