Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan kız öğrenci D.H. ve H.İ. adlı erkek öğrenciler, okul içerisinde öpüştükleri iddiasıyla 9 Aralık 2015’te müdüriyet odasına çağrıldı. Öğrencilerin iddiasına göre müdür A. E., “Yediğiniz haltları anlatın, bakalım. Öpüşmüşsünüz” dedi. Öğretmen N. A. da H.İ’ye, “Senin bacına yapsalar ne düşünürdün. Seni okuldan atacağız” diye tehditte bulundu. H.İ adlı erkek öğrenci, maruz kaldığı psikolojik baskı nedeniyle okulun balkonundan atlayarak intihar girişiminde bulundu. H.İ., vahim olayın ardından felçli kalarak, yüzde 93 oranında engelli hale geldi. Olayla ilgili soruşturma başlatan Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı müdür A. E. ile diğer öğretmenlerin H.İ’yi intihara yönlendirecek fiillerinin saptanmadığı gerekçesiyle 20 Nisan 2016 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

GURURU İNCİTİLDİ

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre; Hatay Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişliğince 3 Ağustos 2016’da hazırlanan ikinci raporda, gençlerin yaşları itibariyle ergenlik döneminde bulunmaları bakımından olaylardan fazlası ile etkilenebileceği ve ani tepkiler verebileceği, karamsar ve isyankâr bir yapıya sahip olabileceği ve kolayca öfkelenebileceğine dikkat çekildi. Raporda, “Duygusal-ruhsal gelişim özellikleri dikkate alınmadan, karşı cinsiyetten olan iki genç öğrenci ile kız-erkek ilişkileri gibi hassas bir konuda bireysel görüşme yapılması ve olayı anlamaya yönelik bir yaklaşım sergilenmesi gerekirken, duyulan öpüşme olayını kanıtlamak amacıyla suçlayıcı ifadelerin kullanıldığı, bu nedenlerle H.İ’nin gururunun incinmiş olabileceği” tespiti yapıldı.

PSİKOLOJİK ŞİDDET

H.İ’nin ailesi, MEB’e başvurarak zararlarının tazminini istedi. Taleplerinin reddedilmesi üzerine ailenin avukatı Ali Habip, H.İ’nin hakaretlere, psikolojik baskıya ve şiddete maruz kaldığı için balkondan atladığını, olayda idarenin hizmet kusurunun bulunduğunu ileri sürerek, maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu.

TAZMİNATA HÜKMETTİ

Hatay 1’inci İdare Mahkemesi ise oybirliği ile 8 Temmuz 2020’de örnek bir karara imza attı. Mahkeme, H.İ’ye “kalıcı sakatlık-sürekli iş göremezlik tazminatı” olarak 1 milyon 410 bin TL, anne ve babasına da bakım gideri olarak 109 bin TL ödenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca H.İ ve ailesine de toplamda 210 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

ANLAMAYA ÇALIŞSAYDINIZ

Geçen hafta taraflara tebliğ edilen kararın gerekçesinde, şöyle denildi: “Davalı idarece yapılan soruşturma raporunda da okul yönetimi ve öğretmenlerince olayı anlamaya yönelik bir yaklaşım sergilenmediği, okul müdürü A. E. ile öğretmen N. A.’ın olayın meydana gelmesinde sorumluluklarının bulunduğu kabul edilerek, gerek disiplin yönünden gerekse de idari yönden tekliflerin getirildiği haliyle dava konusu tazmin istemine dayanak olan olayın meydana gelmesinde davalı idareye bağlı memurların kusurunun bulunduğu anlaşılmıştır. Olaydan kaynaklı zararların da hizmet kusuru davalı idarece karşılanması gerektiği sonucuna varılmıştır.”

Ailenin avukatı Ali Habip, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, kararın kesinleşmesinin ardından hükmedilen tazminat miktarının olayda kusurları bulunan müdür A. E. ve öğretmen N. A.’a da rücu edilmesini talep edeceklerini söyledi.