Söz konusu düzenleme, 10 yıl veya daha az süreli hapse mahkum olan veya adli para cezası hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, 15 yaşından küçük çocuğu olması ve babanın da ölmüş veya cezaevinde olması durumunda cezaevine girmesini önlüyordu. Düzenleme, cezaevinde doğum yapan anneleri de kapsıyordu.

‘Müzakere edilmedi’

“15 yaşından daha küçük çocukların anne ve babalarının aynı anda hapis yatmasını” engelleyen düzenlemenin, hem parti içinde hem de Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP ile “tam müzakere edilmediği” gerekçesiyle ihtilaflara neden olduğu için kapsam dışı bırakıldığı ortaya çıktı. Parti kulislerinde 15 yaş düzenlemesinin, anneler için “örtülü” bir af niteliği taşıyabileceği belirtilirken, çocuğu 15 yaşına gelene kadar yurtdışı da dahil olmak üzere hiçbir kısıtlama tanınmadan annenin cezasının ertelenmesinin bazı sorunlara sebep olabileceğinin değerlendirildiği ifade ediliyor.

‘Kadını suça teşvik’

Parti yetkilileri, konuya ilişkin Milliyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz bugün bile yurtdışına kaçmaya çalışırken sınır kapılarından, denizlerden FETÖ’cüleri topluyoruz. Şimdi meşru bir ceza ertelemesi alan ve hakkında yurtdışı çıkış yasağı bile getirilmeyen birini ülkede hiç tutamayız. Cezaevlerinde bugün bu madde kapsamına girebilecek 200 civarında cemaat ablası var. Böyle bir düzenleme sonrası terör suçları açısından muvazaalı olarak çocuk yapma sonuçları da ortaya çıkabilir. Öte yandan eşi vefat etmiş kadınların suça teşvik edilmesi; gasp, hırsızlık gibi suçlarda özellikle bu kadınların kullanılması gibi sonuçlar söz konusu olabilir. Ayrıca 0-3 yaş aralığındaki bir çocuk için böyle bir erteleme kararı ihtiyacı ile 14-15 yaşındaki çocuk için ihtiyaç aynı olmayacaktır.”

Maddenin yeniden yazılarak bir sonraki yargı paketine eklenebileceği, hükmün çocuğun yaşı bakımından “kademelendirilebileceği” ve terör suçlarından hüküm giyenlerin kapsam dışı bırakılabileceği belirtiliyor. (Ayşegül Kahvecioğlu / Milliyet)