AKP’nin hazırladığı ve içinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’ne yönelik değişiklikleri de içeren Anayasa paketine ilişkin tepkiler sürüyor. Özellikle Anayasa Mahkemesi’nin yapısında öngörülen değişiklikler eleştirilere neden olurken, mahkemeye bireysel başvuruların gerçekleştiği taktirde sistemin büyük hasar göreceği konusunda görüş birliği hakim.

Anayasa paketinin onaylanması durumunda, paketin “Anayasa Mahkemesi duvarına çakılacağını” vurgulayan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek yargıya yönelik yaptığı eleştirilerin de “çok çirkin” bulduğunu dile getirdi.
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, süreçte Yüce Divan üyelerinin fikirlerinin sorulup sorulmadığının büyük önem taşıdığını savunarak, Anayasa Mahkemesi’nin yapısında yapılacak değişikliğin ise mahkemenin görüşlerine ve özüne ters olduğunu vurguladı.
AKP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve geçtiğimiz gün kamuoyuna açıkladığı Anayasa değişikliği teklif paketinin yankıları sürüyor. Anayasa Mahkemesi başkanlarından Özden, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, özellikle paket içinde Anayasa Mahkemesi’nin yapısına yönelik değişiklikleri sert bir dille eleştirirken, maddelerin aceleyle hazırlandığını öne sürdü.
Yıllardır 1982 Anayasası’nın Türkiye’ye yakışır bir metin olmadığı konusunda görüş birliği olduğunu belirten Özden, “Anayasa’nın değişmesini istemek ayrı. Fakat bu şekilde bunu gerçekleştirmek ayrı şeydir. Bunların yapmaya çalıştıkları güçler ayrılığı ilkesini yok etmektir. Bunlar hukuk tanımamaktadır. Bunlar hukukun işlerine gelen yönlerini uygulayıp, işlerini gelmeyen kararlar veren hakimleri de mahvediyorlar” dedi.
Özden, değişikliğin içerisindeki Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru hakkının da getirilmesini, mahkemenin iş yükünü de artıracağını savundu.

-“ÖNERİ, ANAYASA MAHKEMESİ’NİN ÖZÜNE TERS”-

Süreçte, Yüce Divan üyelerinin fikirlerinin sorulup sorulmadığının büyük önem taşıdığını savunan Özden, Anayasa paketine ne barolardan ne de demokratik kuruluşlardan beklendiği kadar tepki gelmediği de dile getirdi. Özden, Anayasa parkenin onaylanmasıyla Türkiye’de ne hukuk devletinden ne de demokrasiden bahsetmenin olanağı kalmayacağını kaydederek, şöyle konuştu:
“Öncelikle, Anayasa Mahkemesi’nin yapısında yapılacak değişikliğin ise mahkemenin görüşlerine ve özüne ters. Günümüzün koşullarına aykırı ve dünya örnekleri ile uyuşmayan hatta yanından bile geçmeyen değişiklikler yapılmaya çalışılıyor. Bunlar iktidarın kendi görüşlerini yansıtmaktan başka bir şey değildir. Birde milleti kandırmaya çalışıyorlar. Şöyle ki, kendi katılmadığı halde, sırf milletin tepkisini çekmemek için birkaç madde de ekliyor. Milleti güya kandırıyor. Değişik maddelerin halk oyuna sunulması da zaten başlı başına suçtur. Eğer iktidarın istediği değişiklik olursa, zaten olumsuzluklarına ilişkin kanıtlar da var.”

-“BAŞBAKANIN ELEŞTİRİLERİ ÇOK ÇİRKİN”-

Anayasa paketinin onaylanması durumunda, paketin “Anayasa Mahkemesi duvarına çakılacağını” vurgulayan Özden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek yargıya yönelik yaptığı eleştirilerin de “çok çirkin” bulduğunu dile getirdi.
Özden, “Yargı yasama ve yürütmeyi denetleyecektir. Fakat, yürütme ve yasama yargıyı denetleyemez. Ben başbakana bu tür konuşmaları kesinlikle yakıştırmıyorum” diye konuştu.(ANKA)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.