Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz ve Kıbrıs'taki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Bolu'da konuşan Yıldız, Türkiye'nin Mersin açıklarında yapacağı petrol arama çalışmalarına 10'a yakın yabancı firmanın başvuru yaptığını açıkladı.

Bu bölgelerde yapılacak arama çalışmalarının savaşın değil barışın gerekçesi olması gerektiğini belirten Yıldız, Türkiye'nin Mersin açıklarında başlatacağı çalışmaların hazırlıklarının da devam ettiğini söyledi. 

Doğalgazda bir sıkıntı olmadığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti: ''Hazar Denizi'nin kıyıdan itibaren donduğunu ve platformların bundan etkilendiğini görüyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 5 ayrı ülkeden doğalgazın 11 ayrı ülkeden de petrol alan ülke olarak tüketicimize vatandaşımıza yansıttığımız her hangi bir sıkıntı yok. Öngördüğümüz bir programlı kesintide yok. Sanayicilerimizin, ticarethanelerimizin, meskenlerimizin gerek doğalgaz temininde gerekse elektrikle alakalı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Lokal olarak 1 milyon kilometrelik bir hattın bulunduğu bir dağıtım şirketinden bahsediyoruz. Herhangi bir mahalledeki herhangi bir arızanın veya şehrin bir bölümündeki arızanın programlı kesinti gibi sunulması doğru şeyler değil. Açıkça ifade ediyorum.

Biz kendimize bahar mevsimi muamelesi yapamayız. Kış ayındayız ve kar yağıyor. Kar yağdığında işletim şartları sıkıntıya düşebiliyor. Vapur seferleri iptal edilebiliyor. Uçak seferleri iptal edilebiliyor. Duble karayolumuza çığ düşebiliyor, yol kapanabiliyor, 5 saat işletmeden çıkabiliyor. Ama elektrikteki kesinti çok büyük sıkıntı gibi gösteriliyor. Bunu ben sektörümüze bir haksızlık olarak görürüm.''

Zaman zaman elektrikler olumsuz hava şartlarından dolayı kesilebildiğine de işaret eden Yıldız, ''Gerek doğalgazdan gerekse elektrikte şuana kadar yapılan işletmecilikten dolayı arkadaşlarımı tebrik ediyor, kutluyorum. Bizim içimizdeki fırtınayı dışarıya bir sessizlik olarak tercüme ettiler. Hiçbir mesken sahibi bundan olumsuz etkilenmedi. Bizim de amacımız görevimiz budur. İnşallah bir sıkıntı olmadan bu kışı da atlatırız'' diye konuştu.



NTV