Fırat Haber Ajansı'na göre, KCK'dan yapılan açıklamada çekilmenin durdurulmasına karşın, ateşkesin sürdürüleceği kaydedildi.

Açıklamada, 'Atılan adımlar karşısında Türk hükümetinin sorumsuz davranması, demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmaması nedeniyle gerillaların geri çekilişi durduruldu' denildi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı'dan yapılan açıklamada ayrıca 'Çatışmasızlığı sağlamamızı, gerillayı geri çekme irademizi ve gerillanın önemli düzeyde Türkiye sınırları dışına çekilmesini önemsemeyen, buna doğru karşılık vermeyen, bu süreci bir oyalama ve bu temelde yerel seçimlere çatışmasızlık ortamında girerek bir seçim kazanma biçiminde ele alan AKP hükümeti bu durumun sorumlusudur" ifadeleri kulanıldı.

'Ateşkes adım atma fırsatı'
Açıklamada 'Çatışmasızlık ortamında askeri amaçlı karakol, baraj ve tesisler yapılmasının da sürece iyi niyetli yaklaşılmadığını gösteriyor' da denildi.

KCK'nın açıklamasında ayrıca, ateşkesin korunmasının da 'AKP hükümetine PKK lideri Abdullah Öcalan'ın projesi doğrultusunda adım atmasına fırsat vermek anlamına geldiği' vurgulandı.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada '1 Eylül'e kadar Türk hükümetine süre vermiştik. Şimdiye kadar bir şey görmedik. Bu şu anlama geliyor: sorunu çözmek istemiyor, ezmeyi esas alıyor. Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız. Savaşı daha da şiddetlendirmek isterlerse, Güney'e (Kuzey Irak) gelen grupları yeniden göndereceğiz' demişti.