Bunlardan sonuncusu 3 Kasım'da Siverek'te sonuçlanan 75 sanıklı PKK davası oldu. Başta teröristbaşı Abdullah Öcalan ve Kandil'den PKK'yı yöneten Murat Karayılan olmak üzere birçok PKK'lı üst düzey teröristin yargılandığı dava, zamanaşımından dolayı düştü.

Geçtiğimiz aylarda da 30 yıllık süreyi dolduran davalar peş peşe mahkemelerin gündemine gelerek zamanaşımına uğradı. İşte o davalardan ilk akla gelenler: Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde, 1980 yılı ve öncesinde terör örgütü adına eylem ve faaliyet yürüttüğü saptanan 75 sanık hakkında, 'terör örgütü üyesi olmak', 'örgüt adına faaliyette bulunmak', 'devletin temel nizamlarını yıkmak için silahlı örgüt kurmak', 'kasten adam öldürmek' suçundan 7 ayrı dava açılmıştı. 'Siverek-Hilvan PKK ana davası' olarak adlandırılan davanın, 3 Kasım'da Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 26. duruşmada zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle ortadan kaldırılması kararlaştırıldı. Mahkeme Osman Öcalan, Murat Karayılan gibi sanıklar hakkındaki yakalama kararını da ortadan kaldırdı.

Terör örgütü ile ilgili bir diğer dava ise eylül ayında Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlandı. Mahkeme heyeti, 117 sanıklı PKK davasını 'zamanaşımı' sebebiyle düşürdü. Davada Abdullah Öcalan, Murat Karayılan, Kesire Öcalan ve dağ kadrosunun önemli isimleri yer alıyordu. Hakkında idam cezası istenen tüm sanıklar için 30 yıllık süre göz önüne alındı. Asker, polis ve itirafçılardan kurulu Yüksekova Çetesi Davası da 15 yıl mahkeme mahkeme dolaştırıldıktan sonra 27 Ağustos 2010'da gerçekleşen duruşma da zamanaşımından düştü.

Ortaya çıkan kararların üzücü ama gerçek olduğunu belirten Türk Hukuk Enstitüsü Başkanı Avukat Sedat Aksakallı, "Yaşananlar mevcut yargımızın bir sonucu. Mahkeme şahısların ifadesi alınmadığı için bugüne kadar ertelemiş. Diğerlerini 30 yıldır bulamayıp ifadesini alamamış olabilir; ancak Abdullah Öcalan'a ayrı bir işlem yapabilirdi." dedi.(Zaman)