Polis Meslek Eğitim Merkezi mezunu ve eski yönetmelikten dolayı mezuniyet belgesini aldığı halde mesleğe atanamayan bir polis adayı ile yaptığımız röportaj şöyle;

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

"2017 yılında POMEM sınavları, spor mülakatı da dahil kazanarak POMEM'deki eğitim sürecine başladım. Eğitimim boyunca skolyoz rahatsızlığımdan dolayı hiçbir sıkıntı yaşamadım."

Skolyoz hastalığınız ne zaman teşhis edildi ve ameliyat sürecinizin öncesi ve sonrası hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

“13 yaşımda doğum günümde omuzu açık bir badi giydikten sonra annem tarafından bu omurga eğriliğine sahip olduğum fark edildi. Bu hastalığa göre omzumun birisi daha aşağıda ve sağ kürek kemiği daha çıkık duruyordu. Hafif bir sırt ağrısı yaşadığımdan dolayı doktora gittik. Doktorum bana skolyoz olduğumu ve korse kullanmam gerektiğini söyledi. Bunun üzerine 1 yıl korse tedavisi oldum. Ergenlik de gelişen bir hastalık olduğu için hastalıkta benimle birlikte ben büyüdükçe büyüdü ve derecesi artınca ameliyat olmak zorunda kaldım. Ameliyatım Balta Limanı Kemik Hastanesinde 2008 yılında gerçekleşti. Doktorların çok başarılı bir ameliyatla 0 dereceye yakın bir operasyonla skolyozumu iyileştirdi. 2008 yılından bu yana hiçbir  şekilde dayanılmayacak veya sürekli tedaviyi gerektirecek bir durumum olmadı. Ameliyat sonrası yaşamımda çok büyük değişiklikler meydana geldi. Bunlardan birkaç tanesini söylemek gerekirse; spora başladım ve rahatlıkla spor yapabilir hale geldim ve hiç ameliyat geçirmemiş biriyle koşacak kadar, yarışabilir hale geldim bu yüzden 2017 yılında Polis Mülakatlarına girip polis olma hayalimi gerçekleştirmek için şansımı denemek istedim. Ülkeme faydalı bir polis olabileceğime emindim. Daha önce de dediğim gibi 2017 yılında sınava girerek Türkiye sıralamasında da 116.asil olarak Arnavutköy POMEM'e yerleşme hakkını kazandım ve 5 ay süren eğitimimi tamamlayarak mezun oldum ne yazık ki sağlık şartlarına uymadığım gerekçesiyle geçici mezuniyet belgesini almış olmama rağmen okulla ilişkim kesildi."

İlişik kesme kararından sonrasında ilgili makamlara başvuru yaptınız mı? yaptıysanız bu süreç hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

"Evet başvuru yaptım. Öncelikle ilişik kesme kararını aldığım anda psikolojik açıdan çok zor süreç yaşadım ki halen ara ara bu süreç devam etmektedir. Ancak fiziksel olarak bana bir sıkıntı yaratmadığını düşündüğüm bir hastalık yüzünden hayallerimden ve ülkeme faydalı bir polis olma düşüncemden beni uzaklaştırmadı ve bu yüzden daha öncesinde tanışmış olduğum  avukat olan arkadaşımla durumumu paylaştığımda kendisinden hukuki olarak yasalara uygun biçimde neler yapabileceğim konusunda danıştım ve kendisinden görüş aldım. Konu ile ilgili Avukat Burak Çoğalan araştırma yaptığında eski 04.08.2003 tarihli 25189 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EK-3-A maddesine göre; 

VI- KAS VE İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI

Not : Eklemlerin normal hareket açısı Şekil – 1,2,3,4,5,6 da gösterilmiştir.

A) (Değişik:RG-27/10/2010-27742) Mevcut haliyle organ ve sistem fonksiyonlarını bozmayan progresyon göstermeyen, tıbbi tedavi ihtiyacı olmayan olgular öğrenciliğe kabul edilir. Bu sisteme ait noksan, anomali, kronik ve ilerleyici hastalık, hareket kısıtlılığı ve geçirilmiş bir ameliyat olmayacaktır.

Bu hüküm incelendiğinde hareket kısıtlılığına engel olmayacak bir hastalık olduğu kanaatine varıp konu ile ilgili uzman kişilerden de gerekli görüşler alarak Av. Dr. Neval Yılmaz'dan da görüş alarak ve skolyozla ilgili birkaç araştırma yaparak hastalığın tedavi öncesinde hareket kısıtlılığına yol açıyor olmasına rağmen tıpdaki gelişmelerde göz önüne alındığında hastalığın tedavi sonrasında harekete engel olma kısıtlılığını ortadan kaldırdığı ve bu hastalığa sahip olan insanların sanki hiç bu hastalığa sahip olmamış gibi hareket edebildiği ve birçok hasta incelediğinde tedavinin başarılı olduğu anlaşılmıştır.

Bunun neticesinde avukat arkadaşımın desteği ve hakkımı aramam konusundaki görüşüyle ilgili mahkemeye başvuruda bulundum. Dava sürecim halen daha devam ettiği için dava hakkında çok fazla bilgi veremeyeceğim"

Bu polis adayı gibi birçok mağdur olan polis veya jandarma gibi meslekleri hayal edip bu mesleklerde görev yapmak isteyen, vatanına ve millete faydalı olabilecek nice genç ve başarılı vatandaşlarımız mağduriyeti konusunda emniyet teşkilatınca yapılan bu değişiklik ile mağduriyetin giderileceğini umut ediyor ve vatandaşlarımız adına bu yönetmelikte emeği geçen tüm hukukçulara ve yönetmeliği düzenleyenlere teşekkürü bir borç biliyoruz. (hukukihaber.net)