İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Radikal gazetesinin 7 Aralık 2009 tarihli nüshasının 9. sayfasında ''Ayna: Tabanımız dağa gidin diyor'' başlığı altında yayımlanan yazıda, terör örgütü PKK Kongra-Gel'in propagandasına yönelik yayın yapıldığının belirlenmesi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Muhabir Rıfat Başaran tarafından yapılan söz konusu röportajdan alıntılara yer verilen iddianamede, ''Açıklanan yazı içeriği dikkate alındığında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin SÜREK-3 kararında da belirtildiği üzere yazı içeriğinin, terör örgütü silahlı propagandasının halen sürdüğü dikkate alındığında, daha fazla şiddete teşvik edici ve okuyucu nezdinde şiddete başvurmanın gerekli ve haklı bir önlem olduğu izlenimini uyandıracağı kanaatine varılmıştır'' denildi.

İddianamede, şöyle devam edildi:
''Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde düşünce ve düşünceyi açıklama hürriyeti düzenlemiş ise de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesinde, milli güvenlik, toprak bütünlüğü, kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suçun işlenmesinin önlenmesi bakımından bu özgürlüğün sınırlandırılabileceği öngörülmüştür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin uygulamalarına göre de açıkça şiddete çağrı içeren ve şiddeti öven görüşlerin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirlenmiştir.

Açıklanan nedenlerle şüphelilerin yargılanmasının mahkememizde yapılarak, eylemlerine uyan 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 ve TCK'nın 53. maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur.''

İlgili yasalar uyarınca haklarında 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası talep edilen Hasan Çakkalkurt ve Rıfat Başaran'ın yargılanmasına Nisan ayında başlanacağı öğrenildi.

AA