Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bu yılın 9 aylık döneminde 56 toplantı yaptığını ve bin 583 karar aldığını bildirdi. Arınç, "Bu kararların 884'ü yayın kuruluşlarına yönelik müeyyide kararlarıdır." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda RTÜK, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütçeleri görüşülmeye başlandı.

Kurumların bütçeleri ile ilgili sunum yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK Üst Kurulu'nun 2010 yılının 9 aylık döneminde 56 toplantı yaptığını, bin 583 karar aldığını bildirdi. Arınç, bu kararların 884'ünün yayın kuruluşlarına yönelik müeyyide kararları olduğunu söyledi. 1 Ocak-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Üst Kurulca yayın ilkelerini ihlal eden kuruluşlar hakkında toplam 465 müeyyide kararı verildiğini kaydeden Arınç, şöyle devam etti:

"Bunların 105 adedi, 3984 Sayılı Yasanın 4. Maddesinin 'Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlakî gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredilebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması"na ilişkin (z) bendinin ihlali nedeniyle alınmış müeyyide kararlarıdır. 82 adedi ise YSK tarafından ilan edilen yayın ilkelerinin ihlali nedeniyle YSK tarafından verilmiş müeyyide kararlarıdır. Reklamların yerleştirilmesi, gizli reklam gibi hususlarda kanun hükümlerini ihlal eden kuruluşlar hakkında ise aynı dönemde toplam 207 müeyyide kararı alınmıştır."

Arınç, RTÜK'ün çocukların olumsuz yayın içeriğinden korunması için yaptığı çalışmalara da değindi. 2009-2010 öğretim yılında 838 bin 915 öğrencinin medya okur yazarlığı dersini seçtiğini dile getiren Arınç, "Bugüne kadar 2 milyondan fazla öğrenci medya okur yazarlığı dersi almıştır." dedi.

"2003-2010 YILLARI ARASINDA 3 BİN 484 VAKIF ESERİ AYAĞA KALKTI"
Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi ile ilgili sunumunda ise genel müdürlüğün bütçesinin her yıl katlanarak arttığına dikkat çekti. Arınç, "2003 yılı bütçesi 44 milyon TL iken, 2010 yılı bütçesi 400 milyon TL olarak gerçekleşmektedir. 2011 mali yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütçesi 401 milyon TL olarak öngörülmüş olup, gelirlerinin tamamı öz kaynaktan karşılanacaktır." şeklinde konuştu.

Arınç, 2003-2010 yılları arasında 3 bin 484 eserin proje ve onarımının tamamlandığını da dile getirerek, "2011 yılında da eski eserlerimizin proje ve onarımlarının yapılmasına devam edilecektir." diye konuştu.

"10 MİLYON BELGE DİJİTAL ORTAMA AKTARILACAK"
Vakfiye, hüccet, berat gibi vakıf belgelerinin derlenerek bilgisayar ortamına aktarılması Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemi kültür ve medeniyetine ait bilgi ve belgelerin araştırmacıların hizmetine sunulmasını amaçlayan 'Vakıf Arşiv Yönetim Sistemi' (VAYS) projesinin çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu da kaydeden Arınç, proje kapsamında on milyon belgenin dijital ortama aktarılacağını söyledi. Arınç, şöyle devam etti:

"Camilerimize ve vakıf abide eserlerinde bulunan taşınır vakıf kültür varlıkları ile ilgili hırsızlıklar yaşanmakta, halılarımız, çinilerimiz yurt dışına kaçırılmakta idi. Koruma önlemleri ile birlikte yurt dışı müzayedeler takip edilerek çalınan eserler tespit edilip geri getirilmektedir. Eski yıllarda camilerimizden çalınmış eserler yurt içinde de takip edilmiş ve duyuruları yapıldığı için rahatça satılamadıklarından ya terk edilmiş olarak bulunmuşlar yahut da çeşitli operasyonlarla geri alınmışlardır Böylece çalıntı eski eserlere iç ve dış piyasadaki talep kırılmıştır. Ele geçirilen bu eserler şu anda Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde ve İstanbul'daki vakıf müzelerinde sergilenmekte, bazıları da eski yerlerine monte edilmektedir."

BASIN KARTI HAMİLİ GAZETECİ SAYISI 11 BİN 700'E ULAŞTI
Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesi ile ilgili sunumunda ise bugün itibariyle basın kartı hamili gazeteci sayısının 11 bin 700'e ulaştığını dile getirdi.

Türkiye'de yerleşik ve geçici olarak görevlendirilen yabancı basın mensubu sayısında ve kendi imkânları ile veya genel müdürlüğün davetiyle gelen yabancı basın-yayın mensuplarının sayısında önemli bir artış olduğuna da dikkat çeken Arınç, şöyle dedi: "Ülkemizde faaliyet gösteren mevcut yerleşik yabancı basın mensubu 2000'li yıllarda 30-40 kişi iken, 2009 yılında bu rakam 265'i bulmuştur. Kendi imkanları ile gelen ve ağırlanan basın mensubu sayısı ise 2010 yılı ilk 9 ayda bin 90 rakamına ulaşmıştır. Davet edilen ve kendi imkanları ile ülkemize gelerek mesleki çalışmalar yapmak isteyen yabancı basın mensupları sayısında sürekli bir artış gözlenmektedir."



CHA