Aran Ekin DURAN

İSTANBUL- İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki ‘tahliye’ davasının ortaya çıkardığı rüşvet operasyonunda ilk ihbarı, İDTM Başkanvekili ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yaptığı ortaya çıktı. Yalçıntaş’ın 9 Ocak 2008 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bizzat giderek İDTM’de birlikte çalıştığı isimler için ihbarda bulunduğu öğrenildi. Yalçıntaş’ın ihbarı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı rüşvet operasyonunun da fitilini ateşledi. 

Benden 1.5 trilyon TL istediler
Radikal’in ele geçirdiği ihbar tutanağında Yalçıntaş, tahliye davasını İDTM adına takip eden Finans Müdürü Resul Dalkıran, Genel Müdür Yardımcısı Hanifi Bektaş ve kurumun avukatları Abdullah Pehlivan ile Süleyman Balcı’nın dava süresince masraf ve hâkime verdikleri para olarak 300 milyar TL (eski TL) harcadıklarını belirterek, bu kişilerin kendisine davanın sonuçlanması için 1.5 trilyon TL’ye daha ihtiyaç duyduklarını söylediğini belirtti.
Bu şahısların parayı zimmetlerine geçirmiş olabileceklerine ilişkin şüphesini kayda geçiren Yalçıntaş, Dalkıran’ın 0532 485 .. .. – 0533 749 .. .. numaralı GSM hatlarını kullandığı bilgisini de emniyet mensuplarına verdi. Yalçıntaş, ifadesinde Dalkıran ile davaya bakan hakimin Sakaryalı olduğunu ve rüşvet çarkını hemşehrilik ilişkisi içinde kolayca yürütebildiğini de kaydetti. Adalet Bakanlığı, Yalçıntaş’ın ihbarından 4 ay sonra 21 Nisan tarihinde soruşturma için düğmeye bastı.

Yalçıntaş’tan ifade
Rüşvet operasyonu başladığında ABD’de bulunan Yalçıntaş, hakkındaki yakalama emri nedeni ile dün Türkiye’ye döndü. Münih üzerinden Ankara’ya gelen Yalçıntaş’ı havalimanında Emniyet görevlileri karşıladı. Yalçıntaş soruşturma ile ilgili ifade vermek üzere Ankara Emniyeti’ne getirildi. Radikal baskıya giderken Yalçıntaş’ın sorgusu devam ediyordu. Rüşvet suçlaması ile gözaltına alınan ve Ankara’ya getirilen 26 kişinin sorgusuna dün de devam edildi. Soruşturma kapsamında aranan kişi sayısı ise 12. Şüpheli sayısının fazlalığı nedeniyle 4 gün ek gözaltı süresi alındı.

Erem içini twitter’a döktü
CNR Fuarcılık’ın sahibi Ceyda Erem, davalık olduğu İDTM yöneticilerinin karıştığı rüşvet operasyonu konusundaki görüşlerini sosyal paylaşım ağı Twitter’da açıkladı. Erem, “Hamdolsun ilahi adalet bir bir tecelli etmeye başladı. Son beş yıldır her gece ağlayarak ettiğim duaları Allah kabul etti” dedi.

Yalçıntaş kimleri suçladı
İDTM Finans Müdürü Resul Dalkıran
İDTM Genel Müdür Yardımcısı Hanifi Bektaş
İDTM avukatları Abdullah Pehlivan  ile Süleyman Balcı




(Radikal)