Herhalde bu gidişte kimse evde sabit telefon kullanmayacak. GSM firmalarının ekonomik paketlerinden alan birçok kişinin ev telefonlarını iptal ettirdiğine tanık oluyorum. Hakem heyetleri ve mahkemelerin verdiği sabit ücrete iptal kararları tüketiciyi umutlandırmıştı. Ama bu kararların da Yargıtay’dan dönmesi tüketicilerinin umudunu suya düşürdü.

Şikayet yağıyor
Önce şikayet maillerine bir gözatalım. Jinekolog Operatör Doktor Aysel Yavuz da faturasındaki sabit ücretten şikayetçi. Bakın şöyle yazmış
“Hepimizin malumu,sabit telefonlar seri şekilde kapatılıyor.Genelde faturayı tetkik etmeden ödeme yaparız. Muayenehanemdeki iki telefonumdan birisi sadece hastalarımın aradığı zaman kolay bulmaları içindir.Onu hemen hemen hiç kullanmam. Diğeri faksa bağlıdır. Aramalarımı oradan yaparım.Tabi son zamanlarda cep telefonları daha ekonomik hale geldiği için, herkes gibi ben de cep telefonundan konuşmayı tercih ediyorum. Geçen gün sabit telefon faturamı bir kontrol edeyim dedim. 1.09 TL. konuşmuşum. Ödemem gereken meblağ 20.69 TL. Bir de bu numaraya bağlı olmayan faks ücreti.Yani çekilmeyen faksın ücreti. Buna da nasıl oldu şaşırdım, anlatamam. Allah’tan reva mı? 1 liralık konuşmaya 20 misli fazla ödemek hangi vicdana sığar? ‘Aylık ücret’ adı altında alınan para nedir? Tabiri caizse galiba hava parası? Bu para eskiden konuşmaya mahsuben alınırdı. Türk Telekom yetkilileri eğer ileride Telekom müessesesinin tarih olmasını istemiyorlarsa,ciddi ciddi konuya çözüm getirmeleri gerekiyor. Onlara şunu hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şey vazgeçilmez değildir. Türk Telekom ne yapıyor. Bindiği dalı keserse düşer”
İsmini vermemiş bir başka okurumun isyan dolu maili de şöyle:
Başka bir mail de bakın şöyle:

“Birbuçuk aydır telefonum kapalı. 9.5 TL ücret ödedim.Daha önce 2 TL konuşma ücretim hemen hemen 15 TL’ye dönüşüyor. Bu nasıl bir saçmalık. Eskiden bu sabit ücreti takdir ederdik. Ama o zaman bu sabit ücret kadar kontör verirlerdi. Bu kontorü abone aşarsa üstü faturaya yansıtırıldı. Bu uygulamayı kim neden kaldırdı. Verilmeyen bir hizmetin faturası ve KDV’si ÖTV’si yani vergisi sadece bizim ülkemizde alınıyorir. Bu nasıl bir bilmece”

Yargıtay “sabit ücrete”vize vermişti
Tüketici hakem heyetlerinin ardından Nevşehir ve Balıkesir’de asliye hukuk mahkemleri Türk Telekom’un abonelerinden aldığı “sabit ücret”in hukuki olmadığına karar vermişti. Ancak, temyizde  Yargıtay 13 Hukuk Dairesi, bir başka yerel mahkemenin aynı doğrultudaki kararını bozmuştu. Balıkesir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 27 Haziran 2008 tarihinde verdiği “sabit ücret alınması hukuka uygun değildir kararı, Türk Telekom tarafından temyize götürülmüş ve 5 Aralık 2008’de Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kararı bozarak sabit ücret alınmasının “uygun” olduğuna karar vermişti. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararında, sabit ücretin yasa ile belirlenen bir ücret olduğu belirtilerek, bakın şöyle denilmişti:
“Türk Telekom tarafından yapılan tarife Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmekte ve uygulanmaktadır. Bu ücretin Anayasaya aykırı olmadığı, Anayasa Mahkemesinin 10 Şubat 2004 tarih ve 74-9 sayılı kararı ile de belirlenmiştir. Sabit ücretin, yapılan görüşmeler dışında, abonenin telefon görüşmesini sağlamak üzere bütün yıl boyunca telefon hattının görüşmeye hazır tutulması için, işletmeci şirket tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanımı, bakım ve yönetim ile personel çalıştırılmasından doğan masrafların karşılığı olduğu, bu uygulamanın yurt dışındaki telekom firmalarınca da yapıldığı, daha önce Dairemizce temyiz incelemesi yapılan dava dosyalarından bilinmektedir.

Sabit ücret yasal ve hakkaniyet gereği
Sabit ücretin alınmaması söz konusu masrafların konuşma ücretlerine yansıtılmasına neden olacağı ve bu durumun aboneler arasında adaletsizlik yaratacağı açıktır. Sabit ücretin yasal ve hakkaniyet gereği olduğu yönündedir. Kaldı ki ücret tarifeleri hizmet veren kurum tarafından hazırlanmakta ise de, bunun yürürlüğe girip uygulanabilmesi, bağımsız bir kurum olan Telekomünikasyon Kurumu’nun uygun görüp onaylamasına bağlıdır. Nitekim Telekomünikasyon Kurumu aleyhine onayladığı tarifelerin iptali talebiyle davalar açıldığı hususu da taraflarca bilinmektedir”
Şimdi son söz önüne gelecek örnek davada Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek. Kurul da uygun bulursa, cep telefonlarının neredeyse, on katı olan sabit ücret yargı vizesi almış olarak devam edecek.