Talimhane’de Gezi Parkı eylemleri nedeniyle iş yapamadığından şikayet ederek elindeki palayla eylemcilere saldıran ve hakkında yakalama kararı çıkmadan önce 10 Temmuz’da Fas’a kaçar Sabri Çelebi gece yarısı İstanbul’a döndü.

00.25 sıralarında Air Arabia Hava Yolları uçağıyla Kazablanka’dan Sabiha Gökçen Havalimanı’na inen Sabri Çelebi pasaport kontrolü sırasında gözaltına alındı. Sabiha Gökçen Havalimanı polisleri tarafından Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim eden Sabri Çelebi emniyette ifade vermedi. Polislere “Gözaltına alınacağımı bile bile İstanbul’a geldim” diyen Sabri Çelebi, saat 13.50’de emniyetten çıkarılarak adliyeye sevk edildi. Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan Sabri Çelebi’ye adliyeye götürülüşü sırasında 3 otomobil ve bir minibüs dolusu çevik kuvvet polisi eskortluk yaptı.

SERBEST BIRAKILDI

Çelebi yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye alınan Sabri Çelebi, sağlık kontrolünün ardından 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu 4. kata çıkarıldı. Hakim Fatma Şeker'e yaklaşık bir saat ifade veren Çelebi savunmasının alınmasının ardından serbest bırakıldı. Çelebi salonun içinde bulunan ve tutuklu sanıkların kullandığı asansörle polisler tarafından indirilerek adliyenin otoparkından adliyeden ayrıldı. Hakim Şeker, "yakalama kararının savunma alınabilmesi için çıkarıldığı ve herhangi bir tutuklama tedbiri bulunmadığı" gerekçesiyle Sabri Çelebi'yi serbest bıraktı.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Çelebi'nin avukatı Zafer Küçük ise adliye çıkışında açıklama yaptı. Avukat Küçük, Çelebi'nin görüntülerdeki kadına yönelik saldırısından dolayı savunmasında pişmanlığını dile getirdiğini belirterek, "Diğerleriyle ilgili ise kendisini savunma amacıyla yaptığını söyledi" dedi. Çelebi hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmadığını ifade eden avukat Küçük, "Yakalama kararı ifadeye ilişlkin bir karardı. Savunması alındı serbest bırakıldı. Duruşmaları takip edecek. Daha sonra beraber açıklama yapacağız" ifadesini kullandı.

27 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Sabri Çelebi ile birlikte 4 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden 53. Asliye Ceza Mahkemesi, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce verdiği tutuklama amacıyla yakalama emrini kaldırmış, yerine savunmasının alınabilmesi için yeni bir yakalama emri çıkarmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Veysi Büyükkılıç tarafından hazırlanan iddianamede, Sabri Çelebi, Ahmet Girgin, Şeyhmus Kırmızı, Murat Ertik hakkında "kasten yaralama", "görevli memura direnme", "memura karşı silahla yaralama" ve "şahıslara karşı yaralama" suçlarını işledikleri gerekçesiyle 9 yıl 9 aydan 27'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

GÖRÜNTÜLER İNFİALE NEDEN OLMUŞTU

6 Temmuz’da Taksim’de düzenlenen eyleme polis müdahale etmiş, göstericiler de Talimhane ve Tarlabaşı’nın ara sokaklarına kaçmıştı. Talimhane’ye kaçan göstericilere ise iş yapamadığından şikayet eden Sabri Çelebi elindeki palayla saldırmıştı. Sabri Çelebi elindeki palanın eniyle bir kadının kalçasına vurmuş ardından da sırtına tekme atmıştı. Bir emniyet müdürü ile bir vatandaşı yaralayan Sabri Çelebi’nin bu görüntülerinin basında yer alması toplumda infial yaratmıştı. Tepkilerin çoğalması üzerine gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Sabri Çelebi’nin serbest bırakılması da büyük bir kesimin tepkisini çekmişti. Savcılığın 9 Temmuz’da itirazı üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan Sabri Çelebi’nin 10 Temmuz’da kayınpederinin Fas’taki evine kaçtığı ortaya çıkmıştı.