Doğubeyazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'a yapılan saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Silahlı saldırının faillerinin bulunmasına yönelik kurulan özel ekip, 70 kişinin ifadesini aldı. 5 Şubat'ta Kılıç'ın saldırıya uğramasının ardından Taşlıçay ilçesi girişinde durdurulan bir araçtaki 3 kişi, olayla ilgileri olabileceği şüphesiyle gözaltına alındı. Ancak, şahıslar emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. 7 Şubat'ta ise Kılıç'a saldırının gerçekleştirildiği Güven Caddesi üzerindeki bir bilardo salonuna operasyon düzenlendi. Bilardo salonundakilerin kimlik kontrolünün ardından 3 kişi, şüpheli olarak gözaltına alındı. Fakat bu üç kişi de emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.



ZANLININ KAÇIŞ GÖRÜNTÜLERİ ÇIKTI

Kılıç'ı öldüren zanlının olay yerinden kaçış anı, çevredeki bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde eski PKK'lı Barış Batur olduğu belirlenen zanlının olay yerinden hızla kaçtığı görülüyor. Kamera görüntülerinde zanlının başında bere, elinde silah bulunduğu tespit edildi. Sakallı olduğu görülen Barış Batur'un 2003 yılında '4959 Sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanarak tahliye olduğu da ortaya çıktı.



Ağrı'nın Doğubayazıt nüfusuna kayıtlı olan Batur, 2001 yılında PKK'ya katılarak bir süre dağ kadrosunda yer aldı. 2001 yılında Doğubayazıt'ta HADEP Gençlik Kolları'nda faaliyette bulunduğu sırada terör örgütütün Tendürek üssünde sorumlularla görüşmeler yaparak terör örgütüne katıldığı belirlendi.



2002'DE ÖRGÜTTEN KAÇARAK GÜVENLİK GÜÇLERİNE TESLİM OLDU

Tendürek üssünde 21 gün kalan Batur, kampta kalan diğer örgüt elemanlarıyla yurt dışına çıkıp, buradaki kamplarda silah, sızma, pusu, baskın, biksi, el bombası konularında eğitimler aldığı tespit edildi. Kandil Dağı, Kordek bölgesinde Rohat Azat kod ismiyle faaliyetlerde bulunduğu ortaya çıktı.



2002 yılında örgütten kaçan Batur, mart ayında güvenlik güçlerine teslim oldu. Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılan Batur, terör örgütü üyesi olmaktan hüküm giydi. Teslim olduğunda pişmanlık yasası bulunmadığından ve şartları oluşmadığından pişmanlık yasasının sanık lehine takibine mahal olmadığı yönünde karar verilen Batur, 2003'te 4959 Sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan faydalanmak isteyince, mahkeme heyeti, sanığın topluma kazandırma yasasından faydalanmasına ve tahliye edilmesine karar verdi.



İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise olayın bir terör saldırısı değil, münferit bir saldırı olduğunu belirterek "Gasp suçundan mahkum olan bir kişinin, yani şu anda bilinen şüphelinin hakkında verilen mahkumiyet davasının savcılığını yapmış kendisi. İşini yapmış, görevini yapmış arkadaşımız. Ruhsal dengesi biraz sıkıntılı gibi gözüken o şüphelinin yaptığı eylem olarak gözüküyor. Kimliği belli, eşkali belli. Onun aramasını da güvenlik güçlerimiz aralıksız sürdürüyor." açıklamasını yapmıştı.




AA