Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları üzerine Özel Harp'in kalbi Seferberlik Tetkik Kurulu'nun kozmik odasında bir haftadır arama yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayan'a tehdit mektubu gönderildi.

Mektubun, kurye aracılığıyla imza karşılığı gönderildiği öğrenilirken, soruşturmayı yürüten savcıya da “Sonun Doğan Öz gibi olur” şeklinde tehdit SMS'leri gelmişti.

'SON UYARI' VE ÖLÜ İNSAN HABERLERİ

Cuma günü imza karşılığı teslim edilen büyük boy bir zarf açan 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayan'ın koruma polisleri tehdit mektubuyla karşılaştı. Kayan'ın ismine gönderilen tehdit mektubunun “Son uyarı” ile başladığı, ekinde de çeşitli gazete ve dergilerden kesilmiş ölü insan fotoğrafları ve haberleri bulunduğu öğrenildi.

GÖNDEREN ERGENEKON BAĞLANTILI

Mektubu getiren kurye, koruma polisleri tarafından yakalanırken, Terörle Mücadele ekipleri zarfı M.Ç. adlı kişinin gönderdiğini tespit etti. M.Ç. gözaltına alınarak sorguya alındı. Yapılan araştırmada, M.Ç'nin VKGB'nin istihbarat toplama birimi DSS Özel Büro adlı oluşumunun 'İstihbarat Grup Yöneticisi' olarak bilinen Ergenekon sanığı Erkut Ersoy ile irtibatının bulunduğu tespit edildi. M.Ç'nin ayrıca Ergenekon sanıklarının avukatı Dursun Yassıkaya ile bazı görüşmelerinin olduğu ve yine Ergenekon sanığı İsmail Yıldız'ın telefon defterinde de MÇ'nin kayıtlı olduğu bildirildi. 

SAVCIYA 'İLERİ GİTME' MESAJI GİTMİŞTİ

Ergenekon sanığı Erol Ölmez, 19 Ekim 2009'da tahliye olmuştu. Arınç'a suikast soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Mustafa Bilgili'nin cep telefonuna 4 tehdit mesajı gelmişti. Mesajlarda “Bu işle fazla uğraşma. Senin sonun da Doğan Öz gibi olur” ifadeleri yer aldı. Doğan Öz, 1978'de Kontrgerilla'yı ilk kez tespit edip bununla ilgili rapor hazırlayan savcıydı. Doğan Öz, aldığı tehditlerin ardından suikaste kurban gitmişti.

'Bu kılıf minareye uymadı'

Kozmik odayı inceleyen hakimi takip ettiği iddiasıyla durdurulan iki araçtan denizci askerlerin çıkması ve Genelkurmay'ın 'onlar aşçı, elektrik teknisyeni gibi elemanlar' açıklamasına en ilginç tepki 30 yıl askeriyenin farklı kademelerinde yer alan Prof. Nevzat Tarhan'dan geldi. Genelkurmay'ın açıklamasını 'çok gülünç' olarak niteleyen Tarhan “Ben 30 yıl her kademede TSK'da görev yaptım. Levazım görevinin sivil araç, sivil kıyafetle ve plansız 4-5 kişi ile yapıldığını ne duydum ne gördüm. Olasılık hesaplarına göre imkansız rastlantılar, hem denizciler ve iki aramadan da askerlerin çıkması çok anlamlıdır” dedi.

KORGENERALİ GÖREN SAVCI...

Olay yerine 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman'ın gitmesini de eleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Sıkıyönetim komutanlığı yetkisini taşıyacak generalin bizzat olay yerine gelmesi anlaşılmaya muhtaçtır. Polis, askere güveniyor yakalananları merkez komutanlığına teslim ediyor. Asker polise ve hakime güvenmiyor generalini gönderiyor. Korgeneralin olduğu yerde savcı nasıl görevini yapsın? Bilgi saklanıyor kuşkusu daha da pekişti. Sayın Başbuğ 'Ailenin namusunu kurtarmaya çalışan baba' gibi çırpınıyor ama nafile. Bu kılıf bu minareye uymadı” dedi.

NERDE ÖYLE RAHAT ASKERLİK

Genelkurmay, Kadir Kayan'ı takip etmek şüphesiyle durdurulan araçlardakilerden ikisinin aşçı ve marongoz diğerlerinin ise er olduğunu, 'idari görevle' dışarda bulunduklarını açıkladı. Ancak sözkonusu erlerin altlarında TSK'ya ait araç, üzerlerinde kot pantolon, mont gibi sivil kıyafetler ve cep telefonlarıyla objektiflere yansıyan görüntüleri kafa karıştırdı. “İdari görevli” erlerin, idari görev esnasında sivil kıyafetli olması ve  cep telefonu kullanması dikkat çekti.

'ENSENİZDEYİZ' TAKİBİ Mİ?

Uygulamada erler çarşı izni ya da idari izinli bulundukları dönemlerde sivil kıyafet giyebiliyor. Erlerin cep telefonu kullanması ise yasak. Genelkurmay'dan çok sayıda sızma yaşanması üzerine, çoğu birlikte rütbeli personelin bile görev esnasında cep telefonu bulundurması yasaklanmıştı. Hakim Kayan'ı izlediği iddia edilen iki araçla ilgili ortaya farklı bir iddia da atıldı. Araçların bilgi toplamak üzere değil, “ensenizdeyiz” mesajı vermek üzere “Taciz Takibi” yöntemini kullanmış olabileceği belirtiliyor. Bu yöntemde araçta konuyla ilgisiz kişilerin bulundurulduğu ifade edildi. 

Star